За мен

Като човек:
Родена съм през 1954 год. в Димитровград. Жител на София от 1982 год. Омъжена с дъщеря на 19 год. Вярвам в доброто и силата му, което по рождение е заложено във всеки човек. Оптимист съм. Обичам дългите разходки из природата, когато имам свободно време. Също така често сърфирам из интернет простраството, защото обичам да съм имформирана и в крак с времето. Обичам да чета книги, като харесвам жанровете трилър, фантастика и фентъзи, любими автори – Робърт Лъдлъм, Джон Гришам, Рей Бредбъри и Айзък Азимов. Като музика за разтоварване слушам кънтри, блус, балади и автентична българска народна музикa; любима група – Бийтълс. Нямам много време за кино и филми, но предпочитам комедиите. Любител на италианската кухня и бялото вино съм. Друго мое хоби е отглеждането на цветя.
Не харесвам лъжите, лицемерието и задкулисните игри. Открит човек съм.

Като професия:
През 1978 год. завърших висше образование в УАСГ – София – строителен инженер Промишлено и гражданско строителство / ПГС /. В периода 1978 – 1982 работих в системата на Промишлено строителство като строителен инженер към Заводски строежи – Д-град, от 82 до 84 г. в МСК –Казичене, 1984 – 1988 и 1998-99 – към Техноекспортстрой като началник строителна лаборатория. От 1994 до 1995 год. бях ликвидатор по смисъла на Търговския закон на Българо-Украинско дружество Ирис ООД към Министерство на Промишлеността. От тогава насам се занимавам с частен бизнес. Собственик и Управител съм на Агенция за недвижими имоти. Държа на коректността и точността, твърдо ЗА професионализма съм. Мнението ми е, че един човек трябва да обича това с което се занимава, за да постига успехи.

Като кандидат за кмет на район Средец:
Кандидат на „Алианс за София“ (ДСБ и СДС). Член на ДСБ от три години, като това е първата партия, която с платформата си ме накара да повярвам, че в политическия живот на България има и честни хора. Кандидатирах се за кмет на район Средец, защото смятам, че имам знанията, уменията и волята да превърна района си в едно по-добро място за всички нас.
Аз се задължавам когато стана кмет да приема всеки, който се обърне към мен, да го изслушам и да дам отговор на въпроса, който поставя.

Comments
99 коментара to “За мен”
 1. Nina Kutsarova каза:

  Казвам се Нина Куцарова. Кандидата за кмет на район „Средец“ Маргарита Гутева, е мой бивш съдружник. Напусна със скандал общата ни фирма, като открадна името на фирмата, въпреки устната ни уговорка – тя да остане в офиса, а аз да взема фирмата. Регистрира тайно новата си фирма още преди да е напуснала, което по смисъла на Търговския закон е незаконно. Като съдружник няма право да регистрира друга фирма със същият предмет на дейност. „Не харесвам лъжите, лицемерието и задкулисните игри. Открит човек съм.“ Това е за почтеността.
  „Държа на коректността и точността, твърдо ЗА професионализма съм.“ За всичките години през които работихме заедно тя не прочете ЗТСУ или ЗУТ. Не знае къде се намира ДНСК.
  Толкова за професионализма.
  Много се надявам жителите на район „Средец“, където съм родена и живяла много години, да имат късмета Маргарита Гутева да не бъде избрана за кмет.

 2. M.Guteva каза:

  Държа да отговоря на бившата си съдружничка.Да, след като между нас нещата не вървяха,ние се разделихме, като устната уговорка беше това да стане реалност с приключване на финансовата година 2006. През ноември си регистрирах ЕООД с име, което беше свободно, съгласно документ от Агенцията по вписване.Това дружество в момента просперира и съзнателно не цитирам името му, за да не си правя реклама на бизнеса – тук не е място за това.Като съдружник в едно търговско дружество имам право да регистрирам колкото искам други дружества – нямам право да развивам конкурентна дейност и не съм я развивала до края на 2006 год., каквато беше устната ни уговорка. Толкова за правата ми на гражданин и за почтенността!
  Не знам защо госпожата прави изказвания относно моите знания – защо тя се интересува какви закони чета и познавам, не съм длъжна да и давам обяснения кои закони чета и въобще какво чета.Все пак аз съм строителен инженер и тези закони са основни в работата ми и преди да се запозная с нея. Друг ще прецени, а не тя дали съм добър професионалист.
  Що се отнася до хората в район Средец – те са мислещи и интелигентни хора и наистина няма да сгрешат като гласуват за мен.Оставям решението на тях!

 3. Христо Беров каза:

  Г-жа Куцарова, не е коректно, нито колегиално да проявявате скрита злоба, само защото Гутева е успяла в бизнеса – не намирам друга причина за злобата Ви. Може би и това, че сега влизат по-малко средства във вашата фирма, понеже Гутева ви е правила сделки все пак нали, иначе нямаше да ви е съдружник. Работехме заедно с нея в една фирма, когато започваше в частния бизнес – собственика на фирмата освободи неговата си съдружничка и натовари Гутева да води екипа още на втория месец, точно заради професионализма и. И за допълнение – съдружничката му, от разбираемо недоволство му поднесе динена кора…и тя не понасяше можещите хора.
  Е, надявам се, че не завиждате на всички успяващи хора г-жа Куцарова – обяснение за негативността Ви не намирам в политически план – все пак сте интелигентен човек!

  Беров

 4. stela каза:

  Първата ми сделка с г-жа Гутева беше през 2001г.Познавам я като коректен и точен професионалист, на когото можеш да разчиташ за съвет и помощ.
  Успех Маргарита

 5. Невена Великова каза:

  Познавам г-жа Гутева от 2000г. като ангажиран с проблемите на училището родител, в което учеха децата ни, прям и честен човек. След това животът ме срещна с нея и в частния бизнес, с който тя и аз също, се занимаваме.Тя е изключителен професионалист и община Средец ще има единствено полза от нея. Надявам се всички ние да я предпочетем пред опонента, който не е най-доброто, което можем да имаме като кмет.Желая успех на балотажа и приканвам всички, които живеем в синия център на столицата да подкрепим нашия истински кандидат!

 6. Мария Антонова каза:

  Не познавам г-жа Гутева, но не вярвам, че ще промени облика на община „Средец“.А трябва. Защото тя се намира в сърцето на столицата. Аз така и не разбрах, имаше ли срещи с избирателите г-жа Гутева или не.А щом не съм разбрала значи агитацията й е била слаба.Защото ако имаше щях да й задам въпросът – какво тя ще направи да се въведат домовите книги, за да знае управителят на блока кой живее в ж.кооперация. Кога по ул. Ген.Паренсов ще се засадят дървета на местото на изсечените.Аз като живуща на тази малка и тиха уличка искам тя да е чиста и по нея да има зелени дървета, така както беше през 1978 година, когато дойдох да живея. В първите години на демокрацията тя дори се миеше, но до пресечката с ул. Л.Каравелов, защото на № 39 живееше Георги Савов. Ще намира ли време да обикаля района си, за да види, че понякога кофите с боклук са пълни, да види, че кучета и деца бездомни спят на улицата. Въпросите към нея са ми много.Какво ще направи да се въведат домовите книги. Питам, защото съм домоуправител и често таваните и мазетата се обират от крадци.

 7. M.Guteva каза:

  Вярвам, госпожо Антонова, че мога да променя облика на район Средец, с помощта на всички Вас, от които и за в бъдеще ще се радвам да получавам сигнали.Съжалявам, че при всичките ми срещи с избиратели не сме се видели с Вас. Готова съм да се срещнем лично. А иначе всека вечер почти около 17,30 ч. съм в клуба на ДСБ на ул.Иван Вазов 15.
  Прибирането на боклука е задължение на Столичния, а не на районния кмет. Не само при Вас е такова положението и го знам много добре, защото самата аз живея и работя в района. Решението на проблема беше толкова пъти дискутирано, че на хората им омръзна да ги занимават с това.
  За мен много по-тревожен е сигнала Ви за безпризорни деца, спящи по улиците. За бога, това не трябва да се допуска! Къде по-точно е това?
  Не мисля, че ще е проблем да се засадят дървета на местото на изсечените, но възниква въпроса защо са били отсечени и от кого?
  Що се отнася до миенето на улиците – това е задължение на фирмите-концесионери. Правят го веднъж годишно в центъра, като блокират отделни квартали. Вероятно някой е счел че е достатъчно, когато е сключвал договорите с въпросните фирми.
  Едва ли домовите книги ще спрат крадците. Това по-скоро би могло да стане с поставяне на метална входна врата, която да се отваря само с ключ или чрез домофонна инсталация. В кооперацията, в която живея сме решили проблема по този начин и това е нещо, което трябва да направите сами за себе си.

 8. Владислава каза:

  Здравейте, казвам се Владислава и съм работила като сътрудник в Район „Средец“. Лично аз смятам, че човек който има способност, воля и енергия да ръководи собствен бизнес би се справил с управлението на района. Хората наистина трябва да бъдат по-дейни и отговорни към проблемите си. Не малко може да бъде постигнато или поне да бъде съхранено от тях. Надявам се да намерите подкрепата на всички, които обичат „Средец“.
  Успех

 9. Петров каза:

  Г-жо Гутева,

  Въпреки, че съм „тъмно син“ не гласувах с бюлетината за районен кмет и бих искал да Ви задам няколко въпроса, с които евентуално да накрате мен и още доста хора да дадем своя вот.

  1. Какво Ви свързава с район Средец като човек роден и израстнал в Димитровград?

  2. Къде сте живяла от 82г. когато ставате „жител на София“?

  3. Познавате ли хората в нашия квартал? Знаете ли от какво имат нужда?

  4. Знаете ли, че музикалните Ви вкусове не са в унисон с тези на хората родени и израстнали в ценъра на София? (слушането на американско кънтри и народната музика „за разтоварване“ не Ви сближава с електората Ви)

  4. Какво е Вашето мнение за масовата миграция на хора и пренасяне на навици от провинцията към София? (проблем, който силно вълнува квартала)

  5. С какво сте се занимавала от 89г. до 94г. ?Какви са най-известните Ви проекти, които ще Ви помогнат в работата като бъдещ кмет.

  6. Кръстена ли сте и ако да кога? Защо пишете Бог с малка буква?

  7. Вместо изразите Ви „най ми харесват“ и „любител на италяснката кухня съм“ мислите ли, че е по-правилно да се каже „най-много ми харесват“ и „любител съм на италианската кухня“?

  8. Кой Ви избра за кандидат за районен кмет и имало ли е други вътрешни кандидати? Ако е имало с какво Вие бяхте по-добра? (не съм запознат с процедурата, която се прилага)

  8. Защо обичате ценъра на София?

  Благодаря Ви и успех!

 10. M.Guteva каза:

  Здравейте г-н Петров,
  Ще се постарая да Ви отговоря на всички въпроси, макар някои от тях да възприемам като „тенденциозно- заядливи“.
  Да, родена съм и съм израстнала в Димитровград и не се срамувам от това.Фамилията на съпруга ми живее в район Средец от края на 19-ти век, когато прадядо му си е построил къща на ул.Парчевич.Като ученичка съм живяла на бул.Левски, където беше общежитието на НМГ, а като студентка – на ул.Шишман и после на ул.Солунска.
  Едва ли мога да познавам 41000 души,живеещи в района, но тези които познавам, а те никак не са малко, знам от какво имат нужда.Член съм от години на настоятелството на едно от училищата в района, в което са учили няколко поколения от рода на съпруга ми и знам проблемите там и на ученици, и на учители, и на родители…
  Що се отнася до музикалните ми вкусове, то това е мое лично право на избор и не засяга ничии интереси. Между другото думата „електорат“ ми звучи ужасно грозно…не я използвам в речника си.
  Миграцията не е от вчера и е нормално явление не само за София, а за всеки проспериращ голям град.Нека не забравяме, че България е имала и други столици.А едната от причините е по-добрата възможност за реализация на младите и интелигентни хора в големия град.Когато се пренасят добри навици – не виждам в това нищо лошо.
  От края на 1988 до края на 1992 год. бях в отпуск по майчинство, а след това – с частен бизнес.
  Да, кръстена съм, не помня кога точно, но след 1989 год.
  На двата въпроса под №8 / всеки може да натисне съседен клавиш по погрешка и това е отговор на предишния Ви въпрос – а и я са съседни, както цифрите 8 и 9 /.
  За кандидат ме издигна „Алианс за София“, като имаше процедура на предварителни избори в ДСБ. С какво съм по-добра ще покаже бъдещето.
  Обичам цяла София – не само центъра.

 11. M.Guteva каза:

  Здравейте Владислава,
  Благодаря Ви за подкрепата.“Дано до всяко добро същество застане поне още едно…“ както пее Богдана Карадочева.

 12. Джен каза:

  Г-н Петров,
  Аз съм родена и израстнала в район Средец и тъй като слушам различна музика (рок и метъл) се познавам със доста други рокаджии в квартала ни. Не мисля обаче, че това има някакво влияние върху политическите разбирания и идеи. В крайна сметка всеки един от нас, жителите на района, на София, на страната, намира различен начин да се разтоварва в свободното си време. Това е въпрос на личен вкус.

 13. арх.Венета Калчева каза:

  Уважаема г-жо Гутева,
  Днес,1.11.,на срещата пред ОДЗ в ж.к.“Яворов“ не успях да Ви задам два въпроса,а именно:
  1.Какви обективни причини налагат разширяването на ОДЗ за сметка на съществуващото игрище,в момента разположено извън оградата на детската градина?За сведение,то се ползва активно през почивните дни от млади и от не дотам млади обитатели на комплекса.
  2.Съгласно реализирания градоустройствен проект на колектив с р-л проф.арх.Вълчанов, ж.к.“Яворов“,собхваща територията между ул.“Ракитин“,Ветеринарния факултет,Бул.Цариградско шосе и ул.“Иван Асен ІІ“.В момента тази територия е разделена в два района – Средец и Слатина.Считате ли за логично и разумно територията от комплекса,попадаща в Район Слатина да бъде придадена към Район „Средец“? В полза на положителен отговор на поставения въпрос има достатъчно сериозни аргументи,които бихме могли да обсъдим при следваща възможност за среща.

 14. M.Guteva каза:

  Здравейте г-жо Калчева,
  Съжалявам, че днес не сте разбрали за какво точно ставаше въпрос. Далеч съм от мисълта да отнемаме игрища за да се разшири ОДЗ 18, а че има такава възможност и отреждане по плана на София, в рамките на парцела на самото ОДЗ. Идеята за съседния на детската градина парцел, който е с отреждане за озеленяване и спорт е да си остане с това отреждане и да не се позволи да бъде сменено предназначението му и да бъде застроен с бизнес сграда например.Повтарям още веднъж, да си остане за спорт и озеленяване!
  Що се отнася до въпроса Ви защо – защото в района не достигат местата в детските заведения, а има деца – към края на м.май в район Средец е имало 300 чакащи за место в детска градина деца и около 3000 за цяла София.
  Втория Ви въпрос се нуждае от по-сериозно обсъждане, вероятно и в по-широк кръг, а защо не и да се опитаме да направим на обществени начала, нещо като „миниреферендум“ сред живущите в двата района. Все пак не става въпрос за държавни граници, а за границата между два столични района.

 15. Заинтересована каза:

  Г-н Петров, това бяха най-уместните 9 въпроса за които някой можеше да се сети! Възхитена съм от точността на Вашите въпроси – дано хората се замислят над тях, поне до неделя, когато трябва да си изберем районният кмет … Надявам се да не оставим квартала си на провинциалните възгледи … и някой ден да се реши проблема на Центъра с въпрос №4 /от вашият списък/! 🙂

 16. Венци каза:

  За г-н Петров и Заинтересованата:
  нека си спомним колко от строителите на съвременна България са били от София и какво са направили за България. Миграцията към големите градове и столиците в частност е всеобщо явление, типично и за развитите западни страни.
  В САЩ, например местните хора посрещат новодошлите с доверие и съчувствие и им помагат в начинанията им, за разлика от тук.
  А ако се спазваха пуританските внушения на горепишещите, щяхме да сме в крепостното общество на царска Русия.

 17. Един наивник в напреднала възраст каза:

  Граждани на район „Средец“! Миналата седмица можехте да забогатеете, без да плащате данъци. Само ако гласувахте с бюлетината на ГЕРБ на 1-вия тур можехте да получите 100 български лева.
  Бъдете горди, съграждани! Цената ви със сигурност е по-висока от тази във Факултето или пловдивския „Столипиново“!
  Каква е цената на господина Стефанова вече разбрахме. А каква е цената на съвестите на избирателите от Средец ще разберем в неделя.

 18. Заинтересована каза:

  Г-н „Един наивник“, определено си личи,че възрастта Ви е напреднала… но все пак Неделята ще покаже!

 19. Един наивник в напреднала възраст каза:

  Г-жа Заинтересована, определено си личи, че сте много „заинтересована“!

 20. Христов каза:

  За кандидат ме издигна “Алианс за София”, като имаше процедура на предварителни избори в ДСБ.
  Така отговорихте на зададен въпрос. За съжаление това е лъжа!!!! Вие се самопредложихте за „съветник“, а съвсем случайно бяхте предложена от г-жа Шварц за кандидат кмет като втора кандитатура, коята събранието отхвърли. След отпадането на първата кандитатура /също неудачно подбрана/, Вие без нова процедура се оказахте кандидат за кмет на най-тъмносиния район в София.
  Това е истината.

 21. столичанка каза:

  Г-жо Гутева, за разлика от Вашите поддръжници, аз няма да се радвам ако станете кмет на общината, в която живея въпреки, че подкрепих № 8. По-тежък избор от този за кмет на община – ей Богу, в живота си не съм имала. Искам да знаете, че много мои приятели и познати не Ви харесват. Те биха желали да имат за районен кмет човек с автентичен столичен манталитет и култура. И паралелът, който гореизказалият се Венци прави със строителите на съвременна България или с топлия прием на новодошлите в САЩ – просто е несъстоятелен и нека не се напъва да ни „отваря очите“. Повече от половин век живея в София, а съм 6-то поколение софианка -това не е маловажно, още повече, че двама от моите прадеди са от въпросните строители на съвременно България. Засега, новодошлите в София през последните десетилетия нищо стойностно не са допринесли за живота в моя град. Напротив! В случай, че спечелите, трябва да знаете, че го дължите на хората, които гласуваха за ДСБ, а не за Вас. И с управлените си – дано ме опровергаете …

 22. Венци каза:

  Последните двама: сигурно бихте искали за районен кмет да бъде избрано лицето Г. Стефанов. Той е софиянец, адресно регистриран ИЗВЪН Средец и за разлика от М. Гутева – не живял в района.
  Да, ама не. Победата й е 65.9:34.1. Хората във всички секции гласуваха за М. Гутева. Без да се съобразяват с предрасъдъци като вашите. По-скоро, те не одобриха прехвърчането на опонента от една партия в друга. Такива никой не уважава. Дори и онези, които ги наемат.

 23. столичанка каза:

  Честито, Венци! Хубаво е човек да е доволен от избора си. А Г. Стефанов не го познавам и малко би ме интересувало в кой точно район на София е регистриран – стига да е софиянец. Да, ама не! Трудно е наистина за разбиране от човек, който не е софиянец. Защото мислите ви, спомените, приятелите, роднините, гаджетата ви са на други места – например в Димитровград, Казичене … и т.н. Това е и ваш проблем!

 24. Госпожо Гутева, честита победа. Не Ви познавам, освен от листовките в пощата ми и плакатите, залепени по трафопостовете. Въпреки огромното количество предизборен спам (или може би заради него?) избирателите не бяха особено активни, независимо от хвалебствията в горния коментар за съкрушителна победа с 65%, все пак 65% от гласували 20-25%. Като кореняк, жител на район „Средец“ (живея и съм роден на ул. Цар Иван Асен II“), искам да Ви споделя няколко от причините, поради които хората от квартала не отидоха до урните. Основната причина е липсата на вяра, че нещо ще се промени. Безобразното паркиране по тротоарите; поставянето на всевъзможни тенекиени павилиончета; изхвърлянето на промишлени количества боклук от кръчми, магазини и заведенийца за бързо хранене, в нашите контейнери за боклук, за които ние плащаме висок данък смет, но поради тези обстоятелства трудно намираме място за собтвеното си пликче със смет. Тротоарите ни, освен че са задръстени целодневно от автомобилите на приходящите и тяхната клиентела, през почивните дни почти не стават за ходене защото за ужасно разбити от паркирането. Там, където не се паркира обикновено има сложени маси и столове, което също пречи на нормалния пешеходец. Отговора на основателното ни възмущение е, че „те си плащали тротоарно право“. И какво право дава, това „тротоарно право“? Правото да узурпираш местата за придвижване? Е, всички знаем, че някой от общината е взел рушвет в замяна. Това, са няколко причини, само на първо четене. Другото, което ме интересува живо, е следното: този блог, само предизборен ли е? Или ще продължи да функционира и след това? Много бих искал да вярвам, че ще промените конюктурата, но не ми се вярва.
  Поздрави:
  Пейо Колев

 25. Венци каза:

  Благодаря за поздравленията, Столичанке. Пак ще повторя, че миграцията на хората в една отделна държава или в един отделен и друг континент е практика и право, гарантирано от Хартата за правата на човека на ООН. А ограниченията за новодошлите или привилегиите на „кореняците” ми миришат на дискриминация. Доколкото си спомням, само за президента на САЩ има изискване за месторождение. За младежките спомени: моите спомени са от жълтите павета. Но много рано разбрах, че в провинцията много често се срещат по-качествени хора, достойни за уважение и от които има какво да се научи, отколкото в големите спални на София (дискриминация спрямо ЖК –тата?). След колко поколения ще признаете правото на един потомък на новодошлите да заемат ръководни места в администрацията? По какъв белег? С какво е по-лош един не-роден в София човек, но живял в София десетки години, от един Homo panelicus, роден в ЖК преди 20 години?
  Нашият избор показа точно това.
  До г-н Пейо Колев: наистина 65% при 18% избирателна активност не е повод за еуфория, а за загриженост. Проблемът обаче е навсякъде за София на тези избори. Напълно съм съгласен за причините на тази ниска активност. Ще поживеем, ще видим как ще работи районната администрация при новия кмет..

 26. Ангел Вълканов-архитект каза:

  Поздравления!!
  От тук нататък е доста трудно, но благородно начинание!Зная го от опит.
  Но си струва!
  Успех!!

 27. M.Guteva каза:

  Благодаря на всички, които ми повярваха и гласуваха за мен! Благодаря на екипа и на всички, които ми помагаха в кампанията! Доверието Ви ме задължава. Идеята ми за блога е да остане, като пряка и лична моя връзка е гражданите в района. Ще се радвам на получените сигнали и ще се постарая да ги проверявам и решавам тези проблеми, които са в правомощията ми, а за останалите да сезирам Столична община.
  Г-н Колев – борбата е уличните търговци няма да е лека, но се надявам заедно да се справим с незаконните сергии, с безразборното паркиране по тротоарите и останалите проблеми, които споделяте с мен. И ще се радвам, ако след време се убедите, че можете да ми вярвате.
  Госпожо „Столичанке“, какво да се прави – винаги има победител и победен! Победените обикновено не се радват…, такъв е живота.
  Благодаря на арх. Вълканов, с когото се познавам от много години, за пожеланията. Знам, че няма да е лесно, но мисля, че си струва усилията!
  Няма да отговарям на злобни анонимни нападки!

 28. Госпожо Гутева, признавам, въпорса ми дали блога ще продължи да съществува след изборите, целеше именно такъв отговор от Ваша страна. Веднага бързам, да уточня защо! Предполагам, на всеки от нас му се е налагало да върши нещо в общината. Бюрокрацията и аноннимността са прецизни уреди, с чиято помощ служителите и управата успешно пресичат всяка инициатива, която не им носи лична облага. Човек, искащ нещо, което не е свързано с пари, бива поставен в унизителната ситуация да проси. Виж, блоговете са особена медия, която позволява напълно неанонимна позиция, според мен със стойността на подадена жалба. След като бих могъл да подкрепя думите си със снимки, логично би било да има адекватна реакция. В този смисъл, госпожо Гутева, грешно ли би било, ако разбирам от думите Ви, че сте готова, да откликвате на молбите (жалби, желания и тн.) на хората от квартала, стига те да не са анонимни, да са конструктивни и подкрепени с факти?
  Поздрави:
  Пейо Колев
  P.S. Ако това наистина е така, не бих могъл да отрека известна (макар и слаба, засега) концентрация на лъчи в тунела.

 29. M.Guteva каза:

  Здравейте г-н Колев,
  В това е смисъла на блога, правилно сте ме разбрали. По време на кампанията научих за проблеми и възможни решения във връзка с ОДЗ 18 и вече работя по решаването им – преди официално да съм встъпила в длъжност. Идеята ми е и да се възстанови сайта на района, който в момента не е „в ефир“, като там човек да може да намира поне една част от необходимата му информация, да научава какво е свършено и какво предстои.

 30. Добре:) Всъщност, съм доволен от бързата Ви реакция и си запазвам правото на първия, да сигнализирам съвсем скоро със съответните снимки за нещата, които тормозят мен и моите съседи. Споменах, брифно от какъв характер са тези проблеми. Хубаво е да има сайт на района, ала при положение, че съществува този блог, не виждам особен смисъл от това. Най-малкото, защото все още нищо не е свършено. Убеден съм, че наличието на жива и непосредствена връзка към Вас с хората от квартала, ще е от полза за всички ни. Силно се надявам, че ще превърнете виртуалния контакт с нас в традиция, която няма да замре след няколко месеца. Защото съм бил свидетел, как еуфорията от придобиването на известна власт и идеалистичните намерения в началото, биват заменени от безразличие (и дори цинизъм) вследствие на неизбежния сблъсък с конюктурата и удобствата на статуквото.
  Искрено Ви желая успех! Ще съдействам с каквото мога.
  Поздрави:
  Пейо Колев

 31. Л. Петров каза:

  Уважаема г-жо Гутева
  Честита Победа!

  И аз като г-н Колев не Ви познавам, но Ви поздравявам за блога.
  Както повечето от хората които Ви пишат и аз съм роден в центъра на София. От както се помня живея на ул. „Янтра”, пряка на ул. „Иван Асен II”. Не се гордея особено с този факт. Това е случайност. Обичам си квартала!
  Не е случайност, че имам галерия на ул. „Генерал Паренсов”. Така и по местоживеене и по месторабота, пак Вие сте моя кмет. Не съм гласувал за Вас. Гласувах против другите с бюлетина №8. Пак както винаги……тъжен факт! Напоследък ние софиянците развиваме своеобразен комплекс. Не мисля, че е необходимо на всеки да натрапваме произхода си. Не е важно къде си роден. Важно е как се отнасяш с околните! Проблемите ни са общи и зависят от всички ни. Време е ние да се погрижим за средата в която живеем и за отношениятя по между ни – без значение от къде сме и за кого сме гласували.
  Важно е не каква музика слушаш, а след 22:30 да не я чуват съседите ти. Ако си меломан можеш да ползваш и слушалки. Задължително е да не караш пил! Хубаво би било да спираш на всяка пешоходна пътека, когато шофираш. А и ако не навлизаш в задръстеното кръстовище пред Националния стадион – даже при зелен сигнал, би било идеално!
  Независимо дали си Софиянец или Провинциалист не бива да крещиш посред нощ в безбройните заведения в квартала ни, или да се въргаляш дрогиран из градинките, като тази пред Райфайзен банк. Абурдно е да има в жилищна кооперация денонощно заведение, както е на ул. „Янтра” 1, където е прочутото „Екстази”. Сбирка на: наркодилъри, местни безделници, непълнолетни – наливащи се по цяла нощ, както и на много порядъчни съкварталци, които нямат вина, че в „Екстази” купона е денононощно!
  Не знам кое зависи от Вас, кое от г-н Борисов, кое от г-н Станишев, кое от г-н Румен Петков!? Факт е, че за елементарните проблеми и потребности на гражданите отговарят множество инстанции, институции и правоохранителни органи без връзка по между си! Създадени и действащи така, че да пречат на мирните граждани, за да помагат на арогантните и алчни пришълци, да получават лицензи визи и разрешителни – безконтролно за сметка на здравето и на сигурноста ни! И разбира се, да генерират огромна корупция!!
  Добра идея би било, да организирате граждански съвети на хората по кварталите, които да участват в решаването на проблемите по места.
  За мен проблемът със сигурността и спокойствието е от особена важност! Бих оказал, както морална така и материална подкрепа за едно засилено полицейско присъствие по улиците ни. Вероятно някой ще ме упрекне в полицейщина. Досегашната практика показва, че полицията респектира дори само с присъствието си и не е необходимо да прилага сила. Кражбите ще намалеят. Служителите на реда ще насочат вилнеещите по улиците ни младежи към домовете им, а на тези които са в безпомощно състояние, ще помогнат да стигнат по-бързо до изтрезвителя или токсикологията. Така ще спасят не един човешки живот. Убеден съм, че ролята на полицията трябва да е и превантивна!
  Време е Общината да се погрижи за улиците и тротоарите си, но не като раздава тротоарно право, а като ги ремонтира и защити от коли, столчета и маси.
  Проблемът с паркирането може да се реши частично, до изграждането на паркинги, само ако се паркира платено в цялата централна част на града. Време е за тази радикална и непопулярна мярка. Частични решения като това, в квартала ни „синя зона” да е само ул. „Иван Асен II” създават проблем във всички съседни улици. Парко-местата трябва да са добре обозначени.Нарушителите следва веднага да се санкционират. Аз съм за репатрирането, но то трябва да е системно и методично, защото неправилно паркираните автомобили пречат на движението! Живущите нека да паркират в близост до домове си безплатно или с достъпен годишен абонамент. Всички други да си плащат. Шофирам всеки ден. Бизнесът ми изисква да съм мобилен и единствената възможност за паркиране през деня е в малкото места на „синя зона”. Нека хората които ползват колите си за да стигнат и да се върнат от работните си места в квартала ни, както и в цялата централна част на София да предвидят в месечните си бюджети и „такса паркиране”. Алтернатива са градският транспорт и такситата. Понякога това може да е по-удобно и евтино.

  С уважение: Л. Петров (36 г.)

 32. M.Guteva каза:

  Здравейте г-н Петров,
  Радвам се, че блога Ви е харесал, въпреки че не е професионален – като продукт е дело на 19 годишната ми дъщеря, която продължава да ме учи на възможностите на един блог – днес се научих сама да си качвам снимките – визирам тези по Витошка, днес, обедно време… Не било трудно – стига да има кой да ти покаже. А и никой не се е родил научен. Има места и в квартала около ул. Иван Асен, които ми се иска да снимам. Като например противоречащите си пътни знаци по Иван Асен, или разбитата градинка пред Райфайзенбанк…
  Изпитала съм и сама това, за което пишете – просто да няма за кого да гласуваш. Всеки сам взема решението в такъв момент. Надявам се Вие и всички като Вас да не съжалят за вчерашния си избор.
  Съгласна съм с Вас, че не е важно къде си се родил, а да бъдеш Човек с главно „Ч“! А не хамелеон или плазмодий – искрено вярвам в това.
  Не знам доколко полицията би помогнала за решаването на ежедневния битов проблем с работещите до късно заведения и дискомфорта, който те причиняват на живущите в съседство. Дано!
  Що се отнася до сините зони в центъра и паркирането – изпитвам го ежедневно на гърба си, тъй като от години живея на 50 м. от Витошка. И на мен ми се налага непрекъснато да ползвам личния си автомобил. За разлика от г-н Заимов, не умея да карам велосипед. В днешния си вид за мен градския транспорт не е алтернатива – може би е по-евтин, но е толкова нередовен, некомфортен и неудобен, че в повечето случаи ми се отщява да го ползвам. В нашия район сме събрали подписка по въпроса с паркирането, както и за преференциално паркиране на по-ниски цени за живущите в района и съм готова да предоставя материалите на Столичния градоначалник и СОС.
  И аз имам въпроси към всички Вас – пешеходна ли е Витошка и за кого? Или всички сме равни, но някои са по-равни? Продължавам да качвам снимки на блога си – обикновено в чантата си имам фотоапарат. Сметище ли е площад Гарибалди? А кръстовището на Денкоглу и Хрисо Белчев? Или район Средец е наказан, защото винаи е бил син? Трудно ми е да преценя – все още не съм встъпила в длъжност.
  Между другото, по време на срещите ми във Вашия квартал имаше идеи Иван Асен да стане еднопосочна – мислите ли че идеята е добра? Тя е на живущи и шофиращи в квартала Ви.

 33. Л. Петров каза:

  Здравейте г-жо Гутева,
  Благодаря Ви за вниманието! Моите умения в работата с компютри и сърфиране в интернет са доста скромни. Поздравявам дъщеря Ви за блога, а Вас са възможността да комуникираме без да Ви търся в приемно време, което не бих направил. Снимки от противоречащите си знаци около ул. „Иван Асен II” и грозните картинки от квартала, ще Ви изпратим и ние с г-н Колев, който е доста способен фотограф.
  Уверявам Ви, че служителите на 1-во РПУ и сега помагат според силите си за спокойствието и комфорта ни. Но, полицията няма правомощия да осъществява ефективна превантивна дейност! Не достига и личният състав, както и средствата за повече патрули по улиците. Важно е Общината да преразгледа документацията на заведенията в квартала ни и да вземе ефективни мерки! Да се санкционират работещите след работно време заведения, както и нарушаващите хигиенно-санитарните норми. Повечето разрешителни и лицензии са получени с подкуп! „Любимото” ми „Екстази” трябва да бъде затворено или в най-добрия случай да работи само до 23:00 ч. До колкото ми е известно за 500 долара преди години е купено разрешителното за денонощен режим на работа, без съгласие на съкооператорите както и на живущите в съседство. Г-н Заимов, освен запален колоездач е съсед. Купи апартамент на последния етаж над въпросното заведение но се отказа да живее тук. Той е сред малцината пострадали от ефективните санкции на Общината. Не успя да узакони повдигането на покрива и преструктурирането на апартамента си. Моите съкооператори се оказаха доста упорити в писането на жалби по разни инстанции.
  Ще се опитам да отговоря на въпросите Ви.
  Витошка не е пешеходна – преминава трамвай в средата на платното. Снимките на паркираните автомобили изпратете в КАТ и настоявайте за санкции. Друг въпрос е, че аз не одобрявам затварянето на тази важна артерия без да има алтернативни маршрути. Да не говорим, че за живущите и работещите в района това е истински ад.
  Район Средец не е наказан защото е син. Вашите колеги от Общината припечелват добре от множеството заведения и магазини. Сметищата са от там! Необходимо е тези замърсители да имат отделни контейнери и специално сметоизвозване. Разбира се и да си плащат за това!
  Връщам се към „Иван Асен II” и пресечката с ул. „Н. Гогол”. Контейнерите „преливат” и живущите няма къде да изхвърлят боклука си. Това е проблем за който г-н Колев спомена в едно от първите си писма. В съседство има ресторант, който отделя промишлено количество боклук! Ако ул. „Иван Асен II” стане еднопосочна рискуваме огромен трафик от Цариградско шосе и невъзможност за излаз през Орлов мост, т. е. ще задълбочим днешните проблеми. По-ефективно е да се разшири синята зона в съседните улици, които могат да станат еднопосочни и да се репатрират неправилно паркираните автомобили. Модела няма да работи без санкциите на пътната полиция. В настоящият момент никой не спазва правилата.

 34. Екатерина каза:

  Г-жо Гутева,
  Гласувах за Вас с надеждата, че район „Средец“ ще получи разбиране за проблемите си!
  Основен (както всички знаем) е проблемът ни с паркирането. Не е толково страшен фактаът, че Витошка е пешеходна – даже е преимущество. Всички отдавна свикнаха с това, а и трафикът по нея беше ужасен – за да стигнеш с колата от Патриарха до Солунска (примерно)отнемаше около 20 минути…много от хората са забравили това обаче и сега страдат за движението по Витошка. Няма смисъл от него! Предложението на г-н Петров („Живущите нека да паркират в близост до домове си безплатно или с достъпен годишен абонамент. Всички други да си плащат.“)е най-доброто решение на проблема с паркирането в квартала. Това е единственият начин да можем да се прибираме в домовете си от работа или от където и да било и когато имаме нужда. Абсурдно е да не можеш да се прибереш в Собствената си къша, защото нямаш къде да оставиш Собствената си кола. Нали затова плащаме данъци към „Средец“ и за двете…би трябвало да ни гарантират поне това.
  Колкото до паркирането на тротоарните площи – няма друг изход. И на мен ми е неприятно, но го правя.
  Особен е и момента с Фишовете, които поставят на автомобилите ни когато сме ги паркирали пред домовете си. Имам 7 фиша (по 20 лв. единият)-защото съм спряла пред дома си. Не се оплаквам за глобите, просто давам пример за неразбирането на общината към живущите.Разбирам неудобствата за пешеходците, те и без това ни отмъщават, като ни дерат колите с ключове и други изобретения… но глобявайте ни тогава, когато имаме алтернатива…
  Какъв ще е изходът на тази абсурдна ситуация? Има ли решение или да се примиряваме? Да се надяваме ли на нещо и на какво?

 35. Лили каза:

  Здравейте, госпожо Гутева, честита победа!
  Аз съм родена на улица „Гогол“. От 20 години не живея в квартала, но там е моят дом, там живее майка ми и през 2-3 дни минавам оттам. Затова мога да си позволя препоръки и забележки.
  Не съм съгласна с Екатерина (горния коментар), че няма друг изход освен паркирането на тротоара. Има, но май на никого не харесва. Виждала съм много пъти свободни места в редицата за паркиране на уличното платно, докато в същото време поредният автомобил се качва на тротоара точно пред входа на магазина, офиса и т.н., където има работа шофьорът. Софиянецът вече не се интересува от другите, гледа само своето моментно улеснение.
  През зимата бях в германския град Кемниц. Вярно, че не е столица, но видях малки квартални улички, на които тротоарите бяха скосени, имаше знак „Позволено паркиране на автомобил, като двете странични колела са на бордюра“ и там наистина имаше много коли. Но имаше място и за пешеходци, и за бебешки колички или за хора с голям багаж. Трябва да се мисли преди всичко за удобството на живеещите в квартала, а не за удобството на търговци, служители във фирми и т.н. Мисля, че трябва да се помисли къде може да се направи паркинг, може и многоетажен, не непременно подземен, където живеещите наблизо да прибират колите си. Пак в Кемниц общината е построила гаражни клетки (не са хубави, но поне са чисти и еднакви) на няколко места в града. На едно такова място има десетки клетки. Хората отиват дотам пеша и взимат автомобила си. Разстоянието до дома им е не повече от десетина минути. Затова когато се разхождаш из този град, имаш усещането, че навсякъде е просторно. Всъщност има достатъчно място за разминаване, за спиране на приказка с познати и за спокойна разходка.

 36. M.Guteva каза:

  Здравейте Екатерина,
  Надявам се заедно с всички вас да намерим решение на проблема с паркирането в центъра, като моята задача е тежка в случая – явявам се от една страна отговорна за безобразията, които се вършат с паркирането, а от друга съм потърпевш гражданин, защото и аз самата се чудя къде да паркирам. Като гражданин не виждам с какво затварянето на Витошка за движение я направи пешеходна, след като по нея продължават да си минават и паркират някои „богоизбрани“, след като тя на всеки 50-100 м. се пресича от малки улици и все едно пешеходците трябва да се придвижват с повишено внимание. А малко преди да я затворят, направиха ремонт, при който крайното платно в двете посоки беше предвидено за паркиране и специално означено с различен цвят плочки. Не съм си направила труда да преброя колко паркоместа в центъра, току що обособени, за целта се загубиха по този начин. Питам се като гражданин / все още не съм встъпила в кметската длъжност – не сме се заклели още/ – чии интереси обслужи това решение? И защо беше направено точно когато се построи „мола“ срещу хотел Хемус, защо не се направи по-рано… , или много по-късно… , а точно тогава?

  Здравейте г-н Петров,
  Съгласна съм с Вас, че голяма част от боклука и то най-смрадливата, идва от заведенията. В представянето си в шоуто на Слави Трифонов, Мартин Заимов направи едно интересно предложение по този въпрос. Съществуват уреди, не особено скъпи, с които се смила / пасира/ органичния отпадък и той спокойно може да се оттича в канализацията. Идеята ми хареса. Питам се дали той не може да се използва и в заведенията? И как те биха приели една подобна идея?
  По отношение на разрешителните за търговска дейност, ще се опитам да проверя дали са издадени в съответствие с разпоредбите или въпреки тях. Наредби има, остава да се следи за спазването им.

 37. M.Guteva каза:

  Здравейте г-н Петров,
  Съгласна съм с Вас, че голяма част от боклука и то най-смрадливата, идва от заведенията. В представянето си в шоуто на Слави Трифонов, Мартин Заимов направи едно интересно предложение по този въпрос. Съществуват уреди, не особено скъпи, с които се смила / пасира/ органичния отпадък и той спокойно може да се оттича в канализацията. Идеята ми хареса. Питам се дали той не може да се използва и в заведенията? И как те биха приели една подобна идея?
  По отношение на разрешителните за търговска дейност, ще се опитам да проверя дали са издадени в съответствие с разпоредбите или въпреки тях. Наредби има, остава да се следи за спазването им.

 38. Л. Петров каза:

  Здравейте г-жо Гутева,
  Пасирането на част от боклука е решение за всички. Все пак, заведенията е добре да имат собствени контейнери. Благодаря Ви за ангажимента да проверявате разрешителните. Мнението ми е, че режимите са доста либерални в полза на стопанската дейност, за сметка на комфорта на градската среда и хората. За паркирането пред дома – вчера то ми отне около 20 минути, между 17:10 и 17:30 ч.

 39. M.Guteva каза:

  Позната история с паркирането – аз ако изляза с колата, преди 19,30 – 20 ч. просто е изключено да успея да се прибера и да намеря къде да паркирам. Що се отнася до отделните контейнери за заведенията, не знам дали е включено такова изискване към фирмите – концесионери.

 40. Л. Петров каза:

  Със сигурност не е включено. Трябва да се потърси такава възможност. Не толкова значителен проблем е чистотата на входовете. Офисите – повечето незаконни, не плащат по-високи такси за почистване във входовете, а през тях и през стълбищата ни минава в пъти по голям поток от хора, за разлика от преди 10 години. Предполагам си давате сметка, че поне 50 процента от апартаментите около нас са превърнати в офиси! Говоря за това, защото с развитието на града ни, общините, кварталите и етажната собственост се изправят пред множество нови проблеми. Не може да се разчита на неадекватна нормативна уредба.

 41. Екатерина каза:

  Г-жо Гутева, благодаря за разбирането. Надявам се,че ще намерите решение за паркирането. Витошка няма как да бъде изцяло пешеходна именно заради перпендикулярните на нея пресечки, като „Хан Аспарух“, „Неофит Рилски“ и до „Солунска“. Това е неизбежно. А това за обособените в различен цвят паркоместа на Витошка – беше ужасно. Те бяха основният проблем за задръстванията и забавянето на движението в целият Център. Странно, че не си спомняте, че автомобилите паркираха на 2 реда, колите едва минаваха, а за трамваите да не говорим. Колкото до „мола“ срещу Хемус – всички знаем, че той е резултат от времето на Софиянски…
  Съвпадението „затварянето на Витошка“ и „отварянето на мола“ е голямо. То е следствие на технологично необходимият срок за изграждането и завършването на „мола“ /пак повтарям започнат по времето на Софиянски/ и встъпването в длъжност кмет на г-н Борисов – затварянето на Витошка. Затова няма нищо странно или преднамерено в конкретната ситуация.
  Искрено се надявам да община Средец да се окаже безсилна по отношение на пускането на движението по бул.Витоша в споменатият участък. То просто ще влоши положението, а пешеходците се оправят – след като са стигнали до центъра, значи нямат проблеми с ориентацията и координацията.

 42. M.Guteva каза:

  Не сте ме разбрали за движението по Витошка – просто искам да сме всички равни пред забранителните знаци, а не някои да са по-равни. Ако ще е пешеходна – да е пешеходна за всички, ако ще е с автомобили – това да важи за всички автомобили,а не само за „богоизбрани“. А проблема по всяка улица е когато се паркира на два реда – сега това се прави по Ботев.

 43. Джен каза:

  Здравейте,
  бих добавила, че не е само по бул. Ботев. Паркирането в две колони се среща и по вътрешните улички около бул. Витоша, особено където сградите са изградени по-навътре и тротоарите са широки – тогава се паркира на тротоара до самата сграда и следващ ред коли на самата улица. Ужасно е, а ако случайно намериш място да минеш между две коли рискуваш да обереш мръсотията от тях или да си закачиш и скъсаш дрехите.
  Аз съм „ЗА“ отварянето на бул. Витоша за коли. 10 години живея до него и мога да си направя сметка за това което беше пред, и това което е сега. Особено през лятото, когато заведенията изнасят маси и столове навън. Ако това е забрани и тротоарите останат само за пешеходците, ако се махнат незаконните сергии, то не виждам защо да няма място по широкия тротоар да се разхождаме, а по улицата да си има движение.
  Преди затварянето на бул. Витоша също така не беше толкова остър проблема с паркирането по малките улици, нито съществуваше ужасното движение по тях, като има някой много недобросъвестни шофьори, които не се съобразяват нито с размера на платното, нито с близките училище, детска градина и ясла, и си минават с бясна скорост по паветата.

 44. Екатерина каза:

  Не съм съгласна с това, но всеки има право на мнение.
  По повод мнението изказано от Джен: „през лятото, когато заведенията изнасят маси и столове навън“. Въпросът ми към г-жа Гутева е:
  Как магазинче за алкохол и цигари на бул.Витоша -между Хан Аспарух и Неофит Рилски има разрешително да функционира като „кафе“ (през лятото), изнасяйки десетки масички и столове от двете страни на Витошка, при положение, че към него няма WC? Не е ли това едно от основните изисквания за заведения в които се сервират напитки???

 45. M.Guteva каза:

  Здравейте Екатерина,
  Вече писах, че смятам да проверя какви разрешителни са издадени за заведенията и ако те са незаконосъобразни, просто ще се намери начин да бъдат прекратени.

 46. M.Guteva каза:

  Здравейте г-н Петров,
  Що се отнася до офисите в жилищни сгради, има наредба съгласно която офисите заплащат режийните разноски по поддръжка и почистване на стълбищата в петкратен размер. Аз за моя офис плащам по 25 лв. на месец. Такса смет за офиси също е значително по – висока.

 47. Л. Петров каза:

  Благодаря ви за отговора. Аз писах за повечето офиси които са нерегламентирани. В нашия вход има няколко такива и те не плащат повече. Разбиря се, че това не може да бъде проблем на общината а на етажната собстеност.

 48. И така, госпожо Гутева, здравейте отново!
  Както обещах, пускам няколко снимки за илюстрация на казаното, от мен по-горе. На първата снимка се как заведението с гръмкото название „Ресторант Царевецъ“ е заградило и узурпирало, практически целия тротоар.

  Тук се вижда как са принудени да минават хората, прескачайки саксията, която при опит да бъде преместена, веднага бива защитавана от някакъв полуумен персонал. За сведение, сребристата кола принадлежи на ъгловия магазин.

  Тук се вижда как собственика на кръчмата и съдържателката на магазин за алкохол, който е след ъгловия магазин (разбира се, те всички за приятели) токущо са напълнили с кашони контейнера, който не е предназначен за това.

  Това представлява нашия контейнер вечер.

  Ето и един пример за фино обслужване по протокол. Това е един от изисканите метр’дотели на заведението.

  И ето цялата картинка, заснета със светкавица – за по-ясно. Как Ви се струва?

 49. И ето цялата картинка, заснета със светкавица – за по-ясно. Как Ви се струва?

 50. Хм, нещо не излизат линковете със снимките,затова съм принуден да Ви изпратя всичко, качено в моя блог…

  http://www.peyo.info/blog/?p=32#comment-8

 51. M.Guteva каза:

  В блога снимки мога да качвам само аз, не знам защо. Можете да ми пращате снимките на m.guteva@gmail.com

 52. M.Guteva каза:

  Да, разгледах ги във Вашия блог – наистина отвратителна картинка…

 53. Качването на снимки, вероятно е въпрос на настройи – няма значение, имам достатъчно място. Както и да е, раздвам се, че съумявам да задържа вниманието Ви, защото това, са неща, които съсипват целия квартал. Днес разгледах една Ваша, предизборна дипляна, където са поместени предизборни обещания, които съвсем пряко се покриват с темата. Възнамерявам и нея да кача в блога си – надявам се, не бихте възразили, тъй като виждам, че сте отговорен човек. Направи ми впечатление, точната снимка на проблемите в района. В подкрепа на това, от своя страна ще се постарая да илюстрирам с фотографии всички пунктове от предизборните Ви обещания. Според мен задачите никак не са леки… Но твърдо вярвам, че само с помощта на хората ще се справите с всичко това!
  И сега един конкретен въпрос – не зная каква е действащата нормативна уредба, но им се струва, че се изисква писменото съгласие на преките съседи, когато се издава разрешително за ресторант. В нашия случай, никога не ни беше потърсен подпис или някаква форма на съгласие. Нещо повече, освен затрудненият достъп по отсрещния тротоар и невъзможността да използваме контейнера за смет, кръчмата има и съвсем „смехотворен“ отдушник на кухнята си, който достига едва до втория етаж на нашата кооперация. Разстоянието от нас до тях е не повече от 10-15 метра и цялата миризма от готвенето им (пържено предимно) влиза директно в холовете ин. За пиянските песни изобщо не отварям дума. Кажете, има ли начин да се преборим с това?

 54. M.Guteva каза:

  Никога не обещавам нещо, което не мисля да изпълня! След като съм я пуснала в ефир / отпечатала / – имате пълното право да я качите в блога си – така тя ще стигне до повече хора. Опитвам се всячески да провокирам хората да изразят мнението си – надявам се, че това ще помогне и на тях, и на мен в работата ми на кмет. Не съм отраснала в саксия и не желая да бъда кмет в саксия – затворена между четирите стени на кметския кабинет. Разчитам на помощта и сигналите на всички граждани в района!
  Що се отнася до писменото съгласие – да, така е – за преустройство на жилищен в нежилищен имот се изисква по закон изричното съгласие на преките съседи, при това изразено в нотариална форма!
  Надявам се заедно да се преборим с нарушителите!

 55. Малка редакция на линка със снимките:

  http://www.peyo.info/blog/?p=32#comments

 56. Л. Петров каза:

  Незнам защо, но вече никой не пише тук?

 57. M.Guteva каза:

  Може би се умориха…Или не им остава време… Но – пишат ми и на хартия в кметството… А ремонта на градинката пред Райфайзенбанк почти приключи и веднага възникна друг проблем с нея – гражданите се жалват, че сме я направили прекалено удобна… Да сме махнели част от новопоставените пейки… за да не се превръщала в сборище на „нетрезви лица“ …

 58. Валентина Иванова каза:

  Уважаема г-жо Гутева,
  Градинката при Райфайзенбанк далеч не е удобна. Пейките са наблъскани прекалено близо една до друга. Сигурно това е градинката с най-много пейки на квадратен метър в София, и дума не може да става за елементарно „лично пространство“. Скромното ми лично мнение е, че тази аномалия е следствие на проявения от Вас по време на предизборната кампания интерес как точно ще бъдат изхарчени 60 000 лева за ремонта на градинката и някой панически е купувал пейки, купувал… А има просто решение – преместете част от пейките в градинката, която е непосредствено през ул. „Леонардо да Винчи“ и така ще имате две приятни градинки, а не една като обща стая в комуналка.
  Но ако ТРЯБВА нещо да се маха от градинката при Райфайзенбанк, това е пясъка от детската площадка. Може ли да ми обясните как общината ще поддържа този пясък? Най-вероятно – никак. Има ли нужда да обяснявам в какво ще се превърне той при стандартното за София количество домашни и бездомни кучета и компанията „нетрезви лица“, които от край време се събират късно вечер там? И дори да приемем, че общината успява някак да поддържа чистотата на пясъка, кой ще обясни на децата, че пясъкът под люлките не е точно същия като пясъка, в който могат да си играят безопасно?
  Моля Ви, г-жо Гутева, елате и вижте последиците от ремонта в градинката при Райфайзен банк с очите на стройтелен инженер и на майка. Този ремонт не е нищо повече от грешно харчене на пари и отчитане на дейност, а може да не е така с няколко дребни корекции.

 59. M.Guteva каза:

  Здравей Валя,
  Градинката все още не е завършена – няма да остане на пясък само – той е само основа за настилката, която по проект, утвърден от Столична община е от „дървени кори“, каквото и да означава това.
  По другия въпрос – за 60-те хиляди лв. , се оказа че са за двете градинки – тази и другата зад 18- то ОДЗ. Що се отнася до пейките – и само една да е, и въобще да няма пейки, „нетрезвите лица“ биха се събирали пак там , ако са си харесали местото по една или друга причина, както подхвърли един колега, с когото споделих казуса – „ако се наложи – и рибарски столчета ще си носят“.
  Презумпцията донякъде е пейките да се ползват и от служителите на банката по време на обедната почивка… Ще изчакам да видя как ще я завършат и пак ще говорим.

 60. Валентина Иванова каза:

  Много се радвам да науча, че пясъкът не е окончателната настилка. Дано по пролета ремонтът да бъде завършен и градинката отново стане привлекателно средище за квартала.
  Наистина „нетрезвите лица“ не могат да бъдат спряни и ще се събират вечер там, както са го правили от години, но може би една тоалетна (дори химическа) би намалила оплакванията и пораженията от тях.
  И съвсем независимо от всичко това пейките са много и прекалено нагъсто.

 61. M.Guteva каза:

  Надявам се, че градинката ще бъде завършена в най-скоро време – много преди пролетта. А върху идеята за тоалетната си струва да се помисли! Но дали тогава няма да ни обвинят, че съвсем сме „дообзавели“ „гарсониерата“ на въпросните „лица“? …

 62. Валентина Иванова каза:

  По-добре „дообзаведена гарсониера“, отколкото смрад и нечистотии. За майките и бабите през деня също ще е от полза, стига да е използваема. А и няма малките ни европейчета да „поливат“ редовно дърветата наоколо…

 63. Валентина Иванова каза:

  Май времето се стопли и ремонтите на градинките при Райфайзен банк и над ОДЗ 18 могат да бъдат завършени?

 64. M.Guteva каза:

  Очаква се още едно застудяване, но – да права си. Друг е въпроса, че се чака и приемането на бюджета на Столична община, за да ни отпуснат пари.

 65. Валентина Иванова каза:

  Отпуснатите до тук 60 000лв не стигнаха ли?

 66. M.Guteva каза:

  В края на годината се връщат на Столична община и тя отново ни превежда остатъка след приемане на новия бюджет като продължение на плащане по нещо, започнато миналата година – счетоводни подробности.

 67. Hemy VARNALIS каза:

  N.B.: „обичам да съм имформирана“

 68. M.Guteva каза:

  Благодаря Ви за линка. Това наистина е интересно като информация.

 69. Не обичам напористите провинциалисти

 70. Здравейте отново, г-жо Гутева,
  повода да Ви пиша пак, съвсем не е весел. Става въпрос за следното: градинката на Иван Асен, срещу Райфайзенбанк. Като оставим настрана „ремонта“ на самата градинка, който няма да коментирам (срещу сумата,която НИ струва, би трябвало да е съвсем друг резултата ) вчера беше отрзяно десетилетно дърво, което беше съвсем здраво. За Ваша информация това е Ясен, на над 50 години. Не зная какъв е бил мотива за това кощунство, но искам да Ви уверя, че всички съкварталци са дълбоко възмутени от тази идиотщина. Откакто се помня, тук дърво не е сечено! Искам също така, да сте наясно, че още първия път, когато Ви писах тук, таях огромни съмнения, че нещо ще се подобри, но далеч не съм очаквал, че ще се влоши дотолкова. Силно се надяваме, такива безобразия да не се повтарят в бъдеще. Така и не стана ясно, кой е разпоредил това безумие, „техническия“ не можа да даде смислено обяснение. Но вероятно са прибрали надниците си. Изобщо, дълбоко сме възмутени от тази дивотия. И за да не съм голословен, пак слагам снимки:

  http://www.peyo.info/blog/?page_id=482

 71. У-ма г-жо Гутева, възнамерявам да изчакам точно един ден още, преди да публикувам всичко в собствения си сайт. Очевидно вашия блог е създаден предимно с предизборна цел. Имам окло 50 уникални посещениа дневно, така че „рекламата“, която ще получите, ще ви зарадва. Между другото, можете да преброите годишните кръгове върху пъна, останал след отрязването. Уверявам ви, че ще са повече отколкото, бъдещите ви избиратели.

 72. M.Guteva каза:

  Здравейте г-н Колев, не знам какво се каните да публикувате и кое е това всичко. 50 уникални посещения дневно са добро постижение, но „рекламата“ не ме блазни. Нямам представа какъв проблем визирате… Но днес, след като ме нямаше няколко дни в София, имах странни преживявания.. Около обяд ми позвъниха със сигнал и молба за коментар от Нова телевизия…. Проблема – диворастящ канабис в градинката зад 18-то ОДЗ… Обещах да проверя светкавично, помолиха ме за интервю, уговорихме се за 16 ч…. Естествено, веднага организирах проверка на случая и унищожаване на насажденията – 10 – тина корена наистина бяха открити изскубани и унищожени. От телевизията ми казаха, че звънят по сигнал на граждани, после се обадиха повторно да откажат интервюто- „някой ги бил унищожил…“ и нямало смисъл да разговаряме. От моя гледна точка, смисъл има във всичко. Ако Вие сте неизвестния сигнализирал гражданин – благодаря Ви! Не съм в състояние да бъда едновременно навсякъде. И се радвам на всеки сигнал за проблеми, стремя се да ги решавам оперативно – в движение, както се казва… Честно казано, предпочитам да са директни сигнали до района, а не през някоя телевизия или вестник! Сайта на района вече си има и форум – посещавам го поне веднъж дневно лично – за сега там сигнали няма… Та, последно, къде и какво е отрязано – дърво? или…

 73. M.Guteva каза:

  Това е адреса на форума, на който също можете да ми сигнализирате за проблеми и нередности

 74. M.Guteva каза:

  Добре, че проверих и спама – интересно защо, но това: „Пейо Колев казва:
  юни 1, 2008 в 2:41 am редактиране“ – беше влязло в спама, явно и него трябва да проверявам. Но тъй като наближава полунощ – този сигнал ще проверя утре и ще Ви отговоря. Що се отнася до канабиса – наистина ме притесни, за разлика от „рекламна дейност“, каквато ми предлагате.Днес беше „ден на канабиса“, утре ще разследвам отрязаното дърво – какво да се прави – иначе / ако няма проблеми / , може да ми стане скучно!

 75. M.Guteva каза:

  P.P. Аз демаркирах вчерашното Ви съобщение от спама, затова по смисъл малко се разминават коментарите по дати. Тия дни имаме празник на района – заповядайте, надявам се да си бъдем взаимно полезни – за доброто на района. Жалко, че не се видяхме на събранието на 17-ти!

  http://sredec-sofia.org/articles/news/news6.html

 76. Здравейте отново, съжалявам за малко острия тон, но бях доста нервиран. Установих, че отрязаните дървета са две, само че другото не го виждах пт прозореца. Не съм сигнализирал за канабис, нито имам навика да ходя по събрания – всичко това ме връща в дълбокия соц. И да разследвате, дърветата няма да се върнат… По-добре помислете за засаждането на нови, това е нещо, което остава. Ще прегледам форума. Това е засега от мен.
  Пожелавам Ви успех.

 77. P.S. Помислете за обновяване на блога Ви, бе предизборните глупости – една секция – текущи проблеми, или нещо подобно, би било далеч по-подходящо. Коментарите в раздел „за мен“ са не намясто, много от тях минават в лични нападки и смислените се губят. Това е съвет от човек, който се занимава с интернет от седем години. На Ваше място бих ги изтрил, така сайта ще бъде функционален. Много е важно също, да има начин за връзка с Вас, защото когато рязаха дърветата, беше неделя, когато нито една институция не работи, ако бях малко по-мнителен, бих си помислил, че е нарочно.

 78. M.Guteva каза:

  Дърветата са били планово отрязани – ще се засадят нови, но не сега – няма да се хванат, а доколкото разбах рано напролет, преди да се раззеленят. От едното миналата седмица се беше отчупил голям клон – добре, че нямаше пострадало дете. Па план са 4 дървета за рязане, от които 3 били изсъхнали и едно опасно с падащи клони. Там за тази година сме предвидили обновяване и на другата детска площадка – на Леонардо Да Винчи №5, като смятам да сложим и чешмичка за вода. Сменихме с конкурс фирмата изпълнител, а на старата задържам около 10 % от дължимата сума за некачествена работа по детските площадки на Иван Асен ІІ и в ж.к. Яворов зад 18-то ОДЗ. Защо в неделя режат дървета – може би заради по-малкото коли по улиците. В района има дежурен по 24 ч. на тел. 9861632 всеки календарен ден – той винаги може да се свърже с мен – не си изключвам мобилните телефони. Друг начин за връзка – Skype: m.guteva или на електронна поща, която последно за деня проверявам малко след полунощ – m.guteva@gmail.com

 79. M.Guteva каза:

  Що се отнася до блога – просто не знам как се прави. Мислила съм дали не може да се вкарат старите неща в нещо като папка „архив“. Не искам да ги трия – нека се знае какво съм обещавала и какво съм изпълнила – за мен това е въпрос на принципи. Ще трябва да се посъветвам с някой знаещ как мога да ги архивирам по някакъв начин.

 80. Благодаря Ви за реакцията. Вече получих мейл от „еколога на район Средец“, предполагам, че се дължи на Вашата намеса, което няма да скрия, ме радва. Никаква представа нямам какво означава „планово рязане“ и чий е този „план“, но мога да Ви уверя, че бяха отрязани напълно здрави, десетилетни дървета. Разполагам със снимки. Не можах да разбера, поради каква причина, след като има изсъхнали клони, не бяха отрязани само те? Ще приложа тук писмото от еколога, в което обяснението е, меко казано смешно. Отрязали били Ясена, защото паднал клон от съседното дърво?! Ясена застрашавал градинката. Ами как точно, той изобщо не беше над нея? Както и да е, стореното – сторено. Писах на тази служителка, казвам го и на Вас. При следващ опит за „разане по план“, аз и моите съседи, връстници и приятели, които сме възмутени от вандалщината, решихме, че ще изгоним бригадата. Мисля че имаме право на такава реакция, след като никой не ни е попитал дали сме съгласни. В крайна сметка, ние живеем тук а не този, който съставя подобни планове. Градинката наистина е ужасно ремонтирана, 10% ми се струват твърде малка сума за наказание. На Ваше място, бих се посъветвал с живущите около малката градинка на Леонардо, преди да започнете ремонта. Едно събрание, обявено предварително, ще свърши чудесна работа. Там са три кооперации, така че хората не са толкова много, но тази градинка се явява нещо като двор и на трите. Ето копие от писмото на еколога:

  „Name of sender: Maria Hristova
  Email of sender: hristova_mar@abv.bg

  Zdraveite g-n Kolev,
  az sam ekolog na raion Sredec. razbrah 4e ste vazmoten ot premahvaneto na darvetata v gr. na Raifaizen bank. premahnati sa tri br. darveta, 2-e ot koito biaha suhi, a iasenat be6e s nali4ie na mnogo suhi kloni, silno naklonen kam ulicata i pri lo6i meteorologi4ni uslovia be6e opasen. Predi sedmica neznam dali razbrahte, 4e ot sasedniat iasen be6e padnal goliam klon. Vse pak tova e detska plo6tadka vinagi ojivena i triabva da bade obezopasena. Na miastoto na premahnatite darveta 6te badat zasadeni novi ot shoden vid.
  M. Hristova“

 81. M.Guteva каза:

  Въпросния терен е със статут на „публична общинска собственост“, с отреждане за зелени площи и детски площадки. Приемам идеята за обществено обсъждане на проекта като стане готов. Що се еотнася до 10-те % – съжалявам, но останалите 90 % са им платени преди 19.11.2007 год., преди да стана аз кмет. Тази година просто няма да е тя… Всъщност, днес по вестниците четох за техни далавери и на тема почистване на нерегламентирани сметища, конкурса за което пак те били спечелили миналата година… Е, поне в р-н Средец, няма да са повече те.

 82. Г. Декова каза:

  Проследих дискусията за отрязаните дървета на Иван Асен и ми се струва, че доводите не са достатъчни.
  По-скоро останах с впечатлението, че е трябвало да се освободи място за нов павилион, будка или билборд.
  Моля ви, не превръщайте най-хубавата улица в София в подобие на димитровградския пазар! Във всяка европейска
  столица подобен район би бил със статут на културно-исторически паметник и всякакви намеси, нарушаващи
  автентичния му вид биха били невъзможни. Срамота е да се режат здрави дървета!

 83. Валентина Иванова каза:

  Уважаема г–жо Гутева, с надежда, че действително лично ще се запознаете с проблема, тъй като по каналния ред едва ли ще стигне до Вас, си позволявам си да публикувам тук текст(за съжаление малко дългичък) на възражение, което до 4.08.08г.ще депозирам до изписаните адресати . Очаквам адекватна реакция, за което предварително благодаря.
  ДО:
  СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ – СО
  КОПИЕ:
  КМЕТ р–н”Средец ”– М.Гутева
  КОПИЕ:
  СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
  ВЪЗРАЖЕНИЕ
  От Валентина Иванова
  ОТНОСНО: Преписка №ИК 9400–29/25.06.08г. р–н “Средец”
  Във връзка с анонимна(без подписи) Жалба №ИК 9400–29/25.06.08г. СО, и лично оказан върху служителите на СО р–н “Средец” натиск в периода 29–31.07.08г. ,при изявени директно пред тях незаконни претенции на “жалбоподателите” за осигуряването им на възможност за паркиране на територията на ул.”Струмица” в пряко и драстично нарушение на нормативните разпоредби, по повод на връчено ми на 31.07.08г. Предписание за привеждане на изградени за моя сметка в полза на и дарени от мен на СО пътни съоръжения( улични колчета) в съответствие с разпоредбите на НОДТСО, като категорично възразявам по извършеното ми Предписание, съм длъжна да уведомя компетентните органи и обърна внимание на следните фактически обстоятелства:
  Съгласно чл. 20(1,3)НОДТСО: “…за ограничаване на достъпа на ППС до пешеходните пространства и за обезопасяване и насочване на пешеходното движение, върху тротоарите или разделителните ивици на улиците могат да се поставят предпазни ограждения /верижен или тръбно-решетъчен парапет/…”, като “върху тротоари пред имоти, в които влизат и излизат ППС, се допуска поставянето на подвижни антипаркингови елементи, осигуряващи свободния достъп до имотите с ППС”.
  Поставените пред кооперацията, находяща се на ул.”Струмица”№4 предпазни ограждения са положени при ремонт и изграждане на 30 кв.м.нов тротоар, извършен изцяло за моя сметка на базата на Мотивирано изложение, Декларации–съгласие от собственици и живущи в сградата, и Одобрен проект и заплатени по него такса по ЗМДТ от 9.07.2008г. от СО, и дарени с изявление на СО .
  Същият ремонт бе наложен от следните обстоятелства:
  Тротоарът пред сградата на №4 е със широчина 1, 5 м., а от двете й страни се намират подходи към входа на сградата и вход към прилежащ двор–гараж.
  Очевидно, тъй като от дълги години партерният етаж и площта около сградата е бил необитаем, и в окаяно състояние, обитателите на уличката бяха възприели “културна практика” да ползват тротоара и подходите към сградата за лично свой, неприкосновен паркинг за автомобилите си и тоалетна за домашните им любимци, а дворът и входът редовно са били ползвани за клошарски и наркомански приюти.
  След наемането на партерния апартамент, извърших огромен ремонт не само на него, но и на входа на сградата (която 1/3 е общинска собственост,съотв.–извършеният във входа ремонт също в 1/3 бе в полза на СО), което частично прекрати тази практика, макар, че някои от “съседите” по улица при мои забележки ми заявиха: “плащам на общината данъци и затова кучето ми ще се изхожда когато и където аз искам”.
  По отношение на паркирането плътно до фасадата върху тротоара, буквално на 40 см. под прозорците ми, и пред входовете на сградата и двора–гараж обаче проблемът се оказа неразрешим с толерантност и коректност – въпреки многобройните ми молби, забележки и т. н., включително и писмено– с бележки върху самите автомобили, обяви върху стените и др.,(и тъй като многократните ми опити да получа съдействие от компетентните общински служби – “Паркинги и гаражи”, останаха без отзвук) от момента на нанасянето ми до сега – вече повече от година, нито веднъж не е било възможно да ползвам гаража–двор, прилежащ към имота ми, тъй като редовно походът към него е зает от нечий автомобил, а тротоарът под прозорците ми – от паркирани и/или оставени като в автогробище автомобили, спрени от движение, оставени там да се разпадат.
  За липсата на елементарна култура и разум у “съседите” e показателна реакцията на някои от тях, една от които ми заяви в очите, че “на тази улица има хора, които са родени тук, и имат право да правят каквото поискат, и най–вече да паркират където намерят за добре”(т.е. са по–правоимащи от останалите), друга – че оставеният да се разпада пред входа ми неин автомобил стои там от смъртта на съпруга й и няма да бъде мръднат, защото той така го бил оставил, а трета – че, тъй като нямало къде да остави автомобила си, се налагало да паркира в „синята зона“ по ул.“Неофит Рилски“, което й било скъпо, и затова имала право да паркира под прозорците ми.
  След извършването на ремонта, при който явно наложително бе и поставянето на колчетата в настоящия им вид, подразнени от факта, че за в бъдеще ще бъдат принудени да спазват закона като всички останали граждани, същите предприеха офанзива за оказването на тормоз върху мен–напр. чрез обезобразяване на табелата на входната врата, почти ежедневни скандали и заплахи с декларации, че ще активизират всички свои контакти и ще повлияят на ниво общинска администрация, за да бъдат премахнати съоръженията, които им пречат да се разполагат произволно, както са свикнали до момента, и странно съвпадайки по време, в същия период последваха и 4–кратни посегателства върху имота ми, при първото от които успешно бе извършен взлом и обир (налице са съотв. предварителни производства към I РПУ–София, а последствие с отчетени от СОТ и 2 алармени сигнала за опит за прониквание).т.н.
  След като не се получи светкавична по желанието им реакция, и на 25–26.07.08г. унищожиха едно от колчетата и подготвиха второ за премахването му,вече демонстративно, след устни уверения на съдействащи им в р–н”Средец” длъжностни лица отново започнаха да паркират на улицата пред имота ми пред унищоженото вече колче, нагло игнорирайки забележките ми, че нарушават закона.
  Ето защо, по повод констатираните минимални отклонения от проекта за монтаж на съоръжението, предмет на Жалбата, е наложително да се има предвид следното:
  Улица “Струмица” е малка разположена на територията на р–н “Средец” улица, с широчина на платното за движение 6 м., и тротоари, разположени от двете страни на платното с широчина от 1,5 м.
  Движението на МПС по ул.”Струмица ” е разрешено еднопосочно от ул.”Неофит Рилски” към ул.”Хан Крум”.
  Предвид тези характеристики на ул.”Струмица” по отношение на престоя и паркирането на МПС по нея са приложими разпоредбите на чл.94,чл.98 (1) т.1,2 и 7, (2) т.1 и 2 ЗДвП, възпроизведени в чл.44 (2) т. 1,2,7, (3) и (4) НОДТСО.
  С други думи – на ул.”Струмица” е разрешено престой и паркиране на МПС само най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци, като само по изключение се допуска само престой от лявата страна по посока на движението, “…ако това не пречи на движението на пътните превозни средства…”.
  Доколкото обаче ширината на уличното платно на ул.”Струмица” е само 6 м., минимум 2,2 м. от ко-ито (габарити на лек МПС)вдясно са заети с паркирани постоянно в съответствие с горепосочените правила автомобили, очевидно е невъзможно и незаконосъобразно престой и паркиране на такива и отляво, освен при драстично нарушение на норматива, при което движението на МПС по остатъка от уличното платно става невъзможно, особено за такива с по–едри габарити (напр.микробуси). За пример– при ремонта на имота и нанасянето ми се оказа невъзможно автомобилите, превозващи строителните материали и мебелировката да достигнат имота, и редовно се налагаше всичко да се доставя до кооперацията ръчно, с всички произтичащи от това проблеми, неудобства. и завишена цена на доставките.
  Освен това, съгласно цитираните нормативни текстове, престоят и паркирането са императивно забранени на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението; до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението; на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра; пред входовете на паркове, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства; и най–вече –на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях.
  Ето защо, тъй като отклоненията от одобрения проект за поставяне на предпазни ограждения в участъка пред сградата на ул.”Струмица”№4 са минимални, и на практика налагат и гарантират спазването на чл.94,чл.98 (1) т.1,2 и 7, (2) т.1 и 2 от ЗДвП, и чл.44 (2) т. 1,2,7, (3) и (4) от НОДТСО, считам, същите са от една страна– търпими и допустими, а от друга, предвид невероятната агресивно ниска култура, нетолерантност и егоизъм, съчетани с неоправдано изключително висока самооценка и претенции за “привилегированост” на част от т.нар.”съседи” по улица и демонстративното им незачитане на нормативните разпоредби– и категорично особено необходими.
  Във връзка с извършеното неколкократно деклариране за извършено от мен дарение на ремонтирания тротоар, и поставените съоръжения, които вече се явяват собственост на СО, същите са защитени от законовите разпоредби чрез носенето на отговорност по чл.57 б.”б” и чл.67 (1) и (3) НОДТСО – глоби в размер от 50 до 300 лв. и преместване на паркирано пътно превозно средство без знанието на неговия собственик или на упълномощеният от него водач, като разходите, направени във връзка с преместването на превозното средство са за сметка на собственика на превозното средство, което може да бъде задържано до заплащане на тези разходи, и в този случай на нарушителя се съставя акт.
  Ето защо, предвид изложеното, като възразявам срещу така насоченото към мeн предписание, заявявам:
  1. За пореден път декларирам, че извършеният за моя сметка в полза на СО ремонт на 30 кв.м. тротоар на ул.”Струмица ”№4, ведно с монтираните върху него предпазни ограждения– улични колчета, положени с цел налагане спазването на нормативните разпоредби, като дарен, е собственост на СО, поради което считам, че извършеното Предписание от 31.07.08г.СИ е с неточен адресат, и в тази връзка – компетентна да преустрои съоръжението е СО в качеството си на собственик.
  2. В качеството си на дарител с конкретно условие за извършеното дарение– спазване нормите на ЗДвП и НОДТСО, давам съгласие за извършване на промени в процесното пътно съоръжение САМО и ЕДИНСТВЕНО, ако бенефициентът – СО,противно на досегашната си практика предприеме крути и задължителни мерки чрез специализираните си звена, и гарантира чрез практически действия спазването на нормативните императивни текстове от посочените номативни актове.В противен случай ще бъда принудена да потърся защита на правата си като дарител и съответна компенсация за накърнените ми както материални, така и граждански права по законовия ред пред компетентните органи.
  3. В случай обаче, че СО извърши действия, удоволетворяващи нагло–незаконните претенции на“жалбоподатели”, декларирали се лично пред общинските органи като рецидивно практически постоянни, а и за в бъдеще –потенциални закононарушители, предпочитайки техните интереси пред търпимо и очевидно необходимо минимално отклонение от одобрения проект, налагащо спазването на нормативните разпоредби на закона, а и норми на самата СО, то считам за необходимо в качеството си на дарител да сезирам компетентните органи за разследване на причините и способите, стимулиращи конкретни общински служители да предпочетат уважаване на подобни претенции, вместо висшестоящия обществен интерес, охраняването и защитата на който са задължени по служба да предпочетат.
  София,юли’2008г.

 84. M.Guteva каза:

  СТОЛИЧНА ОБЩИНА – РАЙОН “СРЕДЕЦ”

  СОФИЯ , УЛ. ЛЕГЕ 6 , П.К. 1040 , ТЕЛЕФОН 987 78 11 , ФАКС 986 18 37, email :sredetz@bgnet.bg

  № ИК 9400-29/……………………….
  (рег. индекс и дата)

  ДО:
  ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ “ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА” СО
  УЛ. “БУДАПЕЩА” № 17
  ГР. СОФИЯ
  ДО:
  СДВР – КАТ
  ЖК “ИЗТОК”
  БУЛ. “ДРАГАН ЦАНКОВ” № 33
  ГР. СОФИЯ, 1113
  КОПИЕ:
  Г-ЖА ВАЛЕНТИНА ИВАНОВА
  УЛ. “СТРУМИЦА” № 4 (АДВ. КАНТОРА)
  ГР. СОФИЯ
  КОПИЕ:
  ЖИВУЩИТЕ НА УЛ. “СТРУМИЦА”1 и3
  ЧРЕЗ
  Г-ЖА ВАСИЛЕНА ЧОНОВА
  УЛ. “СТРУМИЦА” №1, ВХ. А, ЕТ.І
  ГР. СОФИЯ

  ОТНОСНО: Преписка № ИК 9400-29/25.06.08г. на район “Средец”, срещу монтирани антипаркинг стълбчета по тротоара пред сграда с административен адрес ул. “Струмица” № 4, гр. София

  Уважаеми Господа,

  Във връзка с изложеното в писмо наш № ИК9400-29/25.06.2008г. от длъжностни лица при район “Средец” бе извършена проверка на място.

  Проверката установи:

  • Тротоарът пред сградата на ул. “Струмица” №4 е подменен, като са запазени съществуващите нива, наклони и вид настилка.
  • По тротоара пред същата сграда са монтирани 4 бр. антипаркинг стълбчета, всяко с конзолни рамена, насочени към уличното платно, излизащи на уличното платно от порядъка на 25 – 30 см и свързани посредством метална верига.

  Приложена, изпращам Ви цитираната преписка за законосъобразно произнасяне и решение на случая по компетентност.

  ПРИЛОЖЕНИЕ: Преписка `10 листа, вкл. снимков материал.

  КМЕТ НА РАЙОН “СРЕДЕЦ”:

  ( ИНЖ. М. ГУТЕВА)

 85. Валентина Иванова каза:

  Благодаря за своевременната реакция, г–жо Гутева.
  Искрено се надявам, че проблемът ще бъде адекватно разрешен, макар, че, честно казано изпитвам и доза скептицизъм, защото в периода до отговора Ви многократно молих и „Паркинги и гаражи“, и КАТ да предприемат мерки, но уви…., а междувременно и второ колче бе унищожено, като вече е налице и опит за премахване на третото, и ситуацията с паркираните пред „Струмица“4 е почти същата, както преди ремонта.Единствено все още не се осмеляват да се качват върху тротоара, може би заради наличието на веригата между двете останали пред гаража колчета, но ако общината и институциите, които сте привлекли отново не се активизират, вероятно скоро и това ще е факт.
  Надявам се, че ще проследите и развитието на проблема.
  Още веднъж благодаря, и успешен мандат!

 86. Съсед от "Струмица" каза:

  Адвокат Иванова, нямаше да сте адвокат, ако казвахте всичко. Защо пропускате „малката подробност“, че колчетата, които сте монтирали, са не само вертикални, а имат и хоризонтална част, която стърчи над улицата??? По този начин сте възпрепятствали спирането на автомобили на платното, да не говорим за паркиране! Съседите от „Струмица“ сме съгласни, че не е редно да се спира и паркира на тротоара и ви подкрепяме за инициативата да сложите антипаркинг колчета на него. Но да заграждате улицата просто не е нито честно, нито имате разрешение от съответните органи. Чисто и просто вие сте си заградили три паркинг места без да плащате „Служебен абонамент“ и се хвалите, че по този начин сте направили „дарение“ на общината. Евалла за ремонта на тротоара, но оставете улицата на всички!

 87. Съсед от Неофит каза:

  Само адвокат, който не си цени времето може да изпише толкова излишни редове… А иначе и за хора под средното ниво на интелигентност е очевадно, че коловете на Струмица 4 са поставени с една единствена цел: да възпрепятстват спирането на трети лица, като обаче дават възможност на определени собственици на МПС да паркират. Това става посредством отключване на веригите, които свързват Г-образните колове. Предлагам на Иванова да си плати за служебен абонамент.

 88. Съсед от "Струмица" каза:

  Вижте „съоръжението“ пред Струмица 4 и преценете защо е направено – дали да ограничи достъпа на автомобили до тротоара или просто да резервира паркинг-места на улицата…
  http://www.snimka.bg/album.php?album_id=281989

 89. млад катаджия каза:

  Ей, страшно завистливо и проклето племе сме тва българите. Няма правилници, няма наредби, няма туй–онуй, като ни настъпи дребничкитe наши си интереси.Ами затова няма да се оправим скоро, не щото все са ни виновни държава, община, МВР,КАТ и филанкишията.
  Жената много точно ви е написала и показала, че е въобще забранено за всички да се паркира и престоява от лявата страна на Струмица, ама вие не та не, тя тая улица си я считате само за ваша, та зора е да си оставяте там изгнилите ламарини, нищо, че е е забранено, то тва не важи за вас.
  Явно шефовeтe ми трябва да прочетат какви ги пишете тук, че да подскажат лесен и бърз начин паяците да си преизпълнят плана – минават само 1 път в седмицата по Струмица, и готово :))))))

 90. млад катаджия каза:

  Ей, страшно завистливо и проклето племе сме тва българите. Няма правилници, няма наредби, няма туй–онуй, като ни настъпи дребничкитe наши си интереси.Ами затова няма да се оправим скоро, не щото все са ни виновни държава, община, МВР,КАТ и филанкишията.
  Жената много точно ви е написала и показала, че е въобще забранено за всички да се паркира и престоява от лявата страна на Струмица, ама вие вместо да кажете евала че поне един човек прави нещо за общо, а не краде и руши, не та не, тя тая улица си я броите само за ваша, та зора е да си оставяте там изгнилите ламарини, нищо, че е е забранено, то тва не важи за вас.
  Явно шефовeтe ми трябва да прочетат какви ги пишете тук, че да подскажат лесен и бърз начин паяците да си преизпълнят плана – минават само 1 път в седмицата по Струмица, и готово :))))))

 91. Надежда Кривошиева каза:

  Уважаема г-жо Гутева,

  Като жител на район „Средец”и като Ваш симпатизант, искам да привлека вниманието Ви върху проблема с градинката на ъгъла на улиците „Солунска” и „Ангел Кънчев”, известна още като площад „Такев”. Това е едно от малкото места, където децата от центъра биха могли да играят. Преди няколко години беше ремонтирана. Поставени бяха нови пейки, фонтанче, люлки, пързалки и т.н. в общи линии всичко необходимо за няколко минути приятен отдих от лудницата в центъра. Градинката обаче твърде скоро и засега безвъзвратно беше превзета от клошари, пияници и джебчии, които денонощно дремят по пейките, пият, крещят и използват пясъчника и пързалката за тоалетна. Мръсотията в градинката е непоносима (разходете се насам накой уикенд и сама ще се убедите). Откраднатата скулптура от фонтана стана печално известна и влезе в новинарските емисии и вестникарските страници. Цяло чудо е, че до момента няма инцидент с нападнато дете или възрастен човек.

  Моля Ви, направете нещо, за да отвоюваме това приятно площадче за децата си! Ще ви бъда благодарна, ако не прехвърлите отговорността към полицията. За тях ако няма престъпление, няма проблем. Как да им обясниш,че това е равнозначно на кражба – ограбено е пространството за децата ни, за бабите и дязовците ни и за самите нас. Чудя се, не може ли да се постави общинска охрана или може би да се монтират камери за наблюдение. Клошарите и пияниците може да се изгонят от там само ако се прояви постоянство и воля в това отношение.

  Не на последно място – площадчето „Такев” се намира в сърцето на нашия град. Оттук минават чужденци и гости на София. Такова ли впечатление искаме да оставим у тях?! Ако не за нас, дайте да решим проблема, за да не се излагаме пред чужденците!;-)

  Благодаря Ви за вниманието, надявам се на Вашите разбиране и помощ!

 92. До "млад катаджия" каза:

  ОК, спирането от ляво е забранено, но кой е упълномощил въпросната адвокатка тя да регулира движението и паркирането по моята улица? Няма значение дали искам да паркирам или просто да мина пеш оттам – тези заграждения са незаконни и това е!

 93. млад катаджия каза:

  До „собственика“ на улицата

  Скъпи „уличен собственико“,
  Ядното ти писание говори за нивото на съзнанието и безпардонността ти достатъчно. Явно е права адвокатката за съседите си…
  И съ сигурност антипаркинг съоръженията на тебе ти пречат повече за преминаване пеш или не отколкото паркираните коли кой където свари– та за това са незаконни, щото на тебе ти пречат, хахахахаха……

  Ама кво да се прави, тя простотията по хората ходи, пък дори по „аристократи–софиянци“ от“жълтите павета“.

 94. До "млад катаджия" каза:

  Големи смешки разправяш! Ей, ти да не си Шкумбата???

 95. Валентина Иванова каза:

  За да сложа край на нелепата и абсурдна дискусия относно „собствеността“ на ул.“Струмица“, за добросъвестността на съседите и гражданското им съзнание в качеството им на „видни законозащитници и оторизирани представители“ на гражданското общество, всеки може да види резултата от действията им:

  http://img.data.bg/i.php?show=1151970&ctrl_id=6xxe1u#img

  http://img.data.bg/i.php?show=1151979&ctrl_id=kdongp#img

  http://img.data.bg/i.php?show=1151984&ctrl_id=3pp6yq#img

 96. Бонева каза:

  Доколкото се вижда от снимките проблемът е, че колците на тротоара не са наредени достатъчно гъсто. Ако имаше повече, този джип нямаше да може да се качи на тротоара.

 97. Ваньо Меев каза:

  Казвам се Ваньо Меев и работя на пл.“Славейков“от над 10 години.Преди това бях активен член и за кратко председател на СДС в родното ми село Милковица.Можех да стана и кмет там,но загърбих всичко това защото ми се удаде възможност да работя на пл.“Славейков“,който още тогава беше легенда за книгоманите.Сега площада не е вече легенда-сега е СИМВОЛ.Нещо като Айфеловата кула в Париж и Статуята на свободата в Ню Йорк.Знаете,че по времето на Тодор Живков книгата не беше на особена почит сред управляващите. Исторически факт е , че всяко слабо и безпомощно управление посяга първо на книгите.И все пак те не забраниха книгите!А Вие се опитвате да направите точно това!!!Срамувам се,че съм бил в една партия с такъв човек като Вас.СДС възникна като съюз на дисиденти-интелектуалци.Включваше поети,писатели,философи,художници.Всички те пребориха тоталитарния режим и дадоха възможност забраните в културата да бъдат премахнати.Тези книги , които не се ползваха с одобрението на комунистите се появиха-къде?-на пл.“Славейков“А сега същите тези книги,които/подчертавам/могат да бъдат намерени само тук Вие искате да забраните?Ако притежавате достатъчно интелект оставете кабинетните решения и елате на площада.Ще се срещнем като разумни хора и ще Ви покажа стотиците хиляди заглавия,които не могат да се намерят в нито една от големите книжарници с които Вие така неразумно парадирате.Защо изпращате на кладата Вазов,Достоевски,Толстой,Сервантес,Молиер та дори и Шекспир!?С какво сте по велика от тях?С това,че те не са били кметове като Вас ли!?Каня Ви да дойдете на маси№15 и 29 там все още работя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: