Затварят “Царя” за коли, пускат ги по “Московска”

Столичният булевард „Цар Освободител“ да стане забранена зона за коли, предлага кметът на район „Средец“ Маргарита Гутева. Тя се включи в акцията на “24 часа” и Столичната община “Да върнем блясъка на “Царя”.

Според Гутева участъкът между университета и Военния клуб, където не се движи градски транспорт, може да стане пешеходна зона. „Парламентът може да се обслужва по ул. „Шипка“ и чрез кръговото движение около храм-паметника „Св. Ал. Невски“, а БНБ от страничните улици. Трафикът по „Цар Освободител“ може да се поеме от ул. „Московска“, ако се отвори цялата за движение и се махне бариерата зад Етнографския музей“, смята кметът. „С градинките и парковете, които са в тази част на булеварда, може да се получи една истинска пешеходна зона, в която столичани да си отдъхват. А в някои градинки може да се направят и детски площадки“, предлага Гутева. Така в сърцето на София можело да се обособят три зелени лъча с пешеходните зони по булевардите „Цар Освободител“ и „Витоша“ и по ул. „Граф Игнатиев“. Гутева е категорична, че наесен ще организира обществено обсъждане за съдбата на бул. „Витоша“.

За по-малко от месец акцията на „24 часа“ и Столичната община събра стотици привърженици на идеята. В инициативния комитет вече са журналистката Екатерина Генова, от която тръгна идеята да се върне блясъкът на култовия булевард, авторите на песента за „Царя“ Михаил Белчев и Миряна Башева, скулпторът Георги Чапкънов-Чапа, Камарата на строителите, радио „София“ и др.

И Съюзът на архитектите в акцията на “24 часа”
Cъюзът на архитектите също се присъедини към акцията на „24 часа“ и Столичната община. „Готови сме да участваме с идеи и с експертна помощ при изготвянето на заданието за конкурса и провеждането му“, пише в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и главния редактор на „24 часа“ Венелина Гочева председателят на Съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов.

„Оставам с огромното желание чрез професионалните си умения да допринесем за успешната реализация на прекрасната идея“, се казва още в писмото. Акцията за възстановяването на „Царя“ стартира на 9 юни. Още на следващия ден кметът на София Йорданка Фандъкова възложи изготвяне на цялостен проект за пълен ремонт на булеварда. Той ще започне догодина. Да се махнат синята зона и старите трамвайни релси и да се направи реконструкция на кръстовището на Ректората, предложи главният архитект на София Петър Диков.

Източник: 24 часа – http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=531277

Реклами

Коментарите са изключени.

%d блогъра харесват това: