Има проблем с опазването на културните паметници!

По повод възобновената дискусия за опазването на културното ни наследство потърсихме мнението на кмета на район Средец, инж. Маргарита Гутева.

Как ще коментирате разкопките пред ЦУМ и какъв трябва да бъде изходът от ситуацията?

Макар да не се намират на територията на район Средец, ше кажа едно – всички архитектурни находки би трябвало да бъдат запазени. Въпрос на преценка на археолозите е дали да се съхранят на място и да се измести трасето на метрото, което ще е немалка инвестиция, или да бъдат извадени и съхранени в музея. В други градове в Европа всяко намерено парче от историята се запазва. Погледнете и от икономическа гледна точка –  това може да се превърне в привлекателен туристически обект. Така че, аз съм за запазването. По кой от двата начина ще кажат археолозите.

Съществува ли програма за запазване на културните паметници в центъра на София и район Средец? Има и проблем с опазването на паметниците на културата?

Да, проблем има. Инвеститорите и собствениците на стари къщи и парцели искат да спечелят колкото може повече. Но не осъзнават, че от това се губи, губи се историческата памет, губят се красиви къщи. В район Средец правим всичко възможно това, което не е безвъзвратно загубено, да бъде спасено – например къщата на Яблански. Правим опит да спасим и къщата на арх. Фингов. Там се планира надстрояване на два етажа на съществуващата сграда и пристрояването на ново пететажно тяло. Мнението на район Средец е, че това не трябва да се допуска. Водихме разговори с арх. Диков и той върна проекта на Министерство на културата. Закритият вече Институт за паметници на културата беше дал съгласувателен подпис на този проект и няма какво да спре събарянето на тази красива къща. Надяваме се, че Министерство на културата ще преразгледа становището и ще даде отказ.

Какви са намеренията на собствениците?

Поредният бизнес център в центъра на София! Идеята е да се вгради съществуващата сграда и да се запазят фасадите, както се случи със Столична библиотека и другата сграда в близост до Съюза на архитектите. Как ще се случи, не знам. Да, ще има някаква нова сграда, в която една от стените напомня съществувалата някога, но това не е запазване на историческата сграда, още повече, че коренно се променя стилът й при такава „мутренистична“ интервенция. Отчаян опит правим и за една друга къща на бул. Патриарх Евтимий, известна като къщата на Гешов. Там е по-сложно – все още не е паднала, все още не е съборена, въпреки че има заповед. Има влязло в сила частично изменение от времето на арх. Стоян Янев, обжалвано от съседите. Съдът обаче отхвърля обжалванията и в сила е оставено решението за изграждане на хотел на мястото й. В момента на покрива й има брезички – т.е. тя от години е в това състояние, та чак дървета са израснали. Арх. Диков инициира писмо със становище до Министерство на регионалното развитие да отмени тази заповед.

Как се стигна до бетонната постройка на Раковски 124 и какъв беше казусът? Редно ли е да се бутат паметници на културата като някогашния турски затвор, който се е намирал там?

Къщата беше вече съборена, когато едни млади ентусиазирани хора от неправителствена организация издириха, че всъщност е ансамблов паметник. В този имот е имало две къщи – една във вътрешния двор и една лицева. Собствениците вероятно са използвали една заповед за събаряне. Заповед за събаряне като опасна и самосрутваща се е имало за вътрешната къща, а те са решили, че могат да четат заповедта както дяволът чете Евангелието. Така им е било изгодно…

Има още една къща, която може да бъде спасена и за която се правят проекти – намира се до музея на Яворов, до сградата на СДС на Раковски. Има проект за цялостно запазване на фасадата и вътрешно укрепване. Един хубав пример – фасадата на красива сграда от 1910-1915 г. на ул. Съборна и ул. Леге беше реставрирана, като собствениците доброволно осъществиха реставрацията, не сме им правили предписание.

интервю: Евгений Милов

Четвъртък, 18 Март 2010 13:20

http://www.ekipnews.com/?p=31417

Реклами

Коментарите са изключени.

%d блогъра харесват това: