Срещаме ви с кмета на „Средец“ Мария Станева

Традицията задължава!

През този мандат научихме всичко за работата на инженер Мария Станева. По различни поводи многократно сме ви срещали с нея. Гонейки решението на проблемите, някак не ни остана време да разговаряме за личните неща. И може би не знаем, че има семейство. Дъщеря й е студентка в шести курс медицина, синът й следва трети курс „Комуникации“. Съпругът й работи в Националния статистически институт. Иначе притежава най-продължителната служебна биография в район „Средец“. Мария Станева е много стабилен човек и силно ефективен професионалист. Това я прави предпочитаната дясна ръка във всеки екип.

Маргарита Гутева е на 53 години. Самият факт, че съобщава възрастта си гордо и без притеснение вече е атестация. Омъжена е и има дъщеря на 19 години. По образование е строителен инженер. Има частен бизнес, собственик и управител е на Агенция за недвижими имоти. Със смях обяснява, че Агенциите за недвижими имоти продават частни, а не общински имоти. Притежава всички черти на готиния характер. Тя е рядко почтен човек, който от всичко най-много цени независимостта си. Затова и сама финансира предизборната си кампания.

От началото на прехода „Средец“ се управлява от десни кметове. И по наложила се вече традиция, случва на енергични, инициативни и почтени хора. Затова не само средищното му място в сърцето на столицата, но и работата досега на неговите кметове са го превърнали в красив и привлекателен център. Винаги има какво да се желае. И обяснимо е, че надеждите се възлагат на новия десен кандидат Маргарита Гутева. По нейна идея направихме открита делова среща за нашите читатели. Домакин за нея стана досегашният районен кмет инж. Мария Станева. Мястото на разговора – кметския кабинет в сградата на района на ул. „Леге“. А темите се фокусираха върху работата в района и ролята на кмета.

Така на практика ви даваме и представа как протича един ден на един районен кмет. И когато един кандидат за този пост има ясната конструкция за предстоящото за свършване в неговия мандат, то в наш общ интерес е да го подкрепим! За да спечелим всички!

Най-важното е, че десницата в „Средец“ намери общата си кандидатура!

– Г-жо Гутева, защо се кандидатирате за кмет на столичния район „Средец“?

Маргарита Гутева

– Защото обичам хората, обичам града и района си и искам той да стане по-добро място за живеене. Убедена съм, че мога да го постигна в рамките на четиригодишния мандат. Имам знанията, уменията и силите за това.

– Г-жо Станева, вие бяхте успешен кмет на района, макар и в непълен мандат. Лесно ли се решихте да отстъпите номинацията за кметското място?

Мария Станева

– В интервю за вашия вестник в началото на годината казах, че имам намерение да се кандидатирам, но за мен по-важно е десницата в „Средец“ да бъде с обща кандидатура. И още тогава заявих, че съм готова за отстъпя при положение, че излезем с единна кандидатура. Така че не беше ми трудно да се откажа. Специално от г-жа Гутева съм с най-добри впечатления, въпреки малкото срещи, които сме имали. Аз имах възражения по отношение на първия кандидат на ДСБ, с който съм работила и за който не искам да говоря сега.

– Какви са впечатленията ви за състоянието на район „Средец“ към момента?

Маргарита Гутева

– Аз живея в района и съм забелязвала много неща, които ме дразнят. Сега гледам с друг поглед – с подхода как би могло да се промени това, което не ми харесва. Имаме много тротоари, заети от паркирани коли. Движението по тях е изключително затруднено, особено за майки с детски колички. Имаме зелени площи, превърнати в сметища – достатъчно е да погледнете Перловската река. В лошо състояние е Такевата градинка на „Солунска“. Да не говорим за тази на ул. „Иван Асен“ при Райфайзен банк, за която сега разбрах, че е започнала нейната реконструкция. Приветствам това решение, защото майките в района там си водят децата.

– В малкото време на вашия частичен мандат не успяхте да се преборите с паркирането по тротоарите. Как би могло да се реши проблемът въз основа на събрания от вас опит?

Мария Станева

– Справянето с този проблем не е по силите само на районния кмет. Защото първо това е въпрос на законодателството. Законодателят разреши да се паркират моторни превозни средства по тротоарите. Второ е въпрос на всекидневен контрол. Той се осъществява от Столичния инспекторат. Но борбата е неравна. Донякъде и ние сме толерантни към нарушителите, просто защото няма къде да се паркира. Следователно това е един генерален проблем, който изисква и много стратегическо мислене. Решението е в паркингите. В „Средец“ единствената възможност, която се коментира, е да се изгради паркинг на ул. „Гурко“ и „Евлоги Георгиев“ в тази част на градинката на съветската армия, която в момента е гараж. Но там имотът е частен. Доколкото си спомням г-н Софиянски имаше идеята там да се изгради един многоетажен паркинг. Но нещата опират до възможностите на хората да плащат големи такси за тези паркинги. Другият вариант беше подземни паркинги под дворовете на училищата. Но при него има други съображения за сигурността и безопасността на децата. Централната част на София е толкова гъсто застроена, че нямаме свободни терени – нито общински, нито частни.

– А какво ще кажете за градинките, за които г-жа Гутева спомена?

– Факт е, че те са мръсни, но това и въпрос на отношение на гражданите към зелените площи. На градинката на Такев направихме един изключително полезен проект. Ето го дарението тук от 2500 лв., които ни предоставиха учениците от стопанската финансова гимназия, които са на територията на район „Лозенец“, но са си харесали район „Средец“. Не знам защо – дойдоха и ми предложиха да вложат тези средства, които те са спечелили с едно театрално представление по линия на спонсорство. Искаха да подпомогнат някакъв детски дом за изоставени деца. Понеже на наша територия няма такъв, аз им предложих да обновим съоръженията в градинката на Такев. Те много ентусиазирано работиха по проекта, направихме съоръженията, сменихме и боядисахме пейките и… след един месец всичкото това е развалина.

Прозрачност, отговорност и ефективност. Открито и честно управление на район „Средец“

– Г-жа Гутева, очертава ви се емоционален мандат. Как степенувате проблемите по важност?

Маргарита Гутева

– Нека започна отново с проблемите на паркирането. И по-точно с липсата на достатъчно места за паркиране. Нормално е за страна, която е тръгнала по европейски път, нейният автопарк да се увеличава всяка следваща година. Друг е въпросът, че по улиците има паркирани автомобили, които от много време не са в движение. Едно от направленията ще бъде да се издирят собствениците им и те да бъдат задължени да си откарат остарелите коли на сметище или на т. нар. гробище за стари автомобили, където да могат да бъдат рециклирани или изкупени за скраб. Вторият проблем е състоянието на инфраструктурата като цяло. Няма да забравя случая, който вече дискутирахме с г-жа Станева. Преди няколко години се прави цялостен ремонт на ул. „Раковски“. И тъкмо приключиха с асфалтирането, БТК се сети, че има да подменя кабели и всичко започна да копае наново.

Доколкото разбрах има договорка с ВиК – те подават на общината график кога ще се правят техните ремонти по улиците. Идеята, която е вече започната, трябва да се продължи. А именно – когато ще започват тези ремонти, да се съобщи и на останалите организации и фирми, действащи като кабелни и телевизионни оператори и доставчици на Интернет. За да не се получават разхищения на средства и за да не се копае наново.

Третият голям проблем както за „Средец“, така и за останалите централни райони са преустройствата на партерните етажи. Не казвам, че преустройства не трябва да се правят въобще. Но те трябва да са първо с проект за укрепване на сградата, ако е необходимо и второ – да е взето официално съгласието на останалите собственици, както е по закон. С други думи – в крайна сметка да се спазват законите. И трябва да има кой да следи това.

В тази кратка програма, която ви предоставих, са залегнали основните приоритети в бъдещата ми дейност. Ако мога да ги изразя накратко – това е прозрачност, отговорност и ефективност. Открито и честно управление на район „Средец“.

– Какво имате предвид?

– Когато хората не са информирани за начина, по който се управлява района, те остават с впечатлението, че той се управлява зле. Аз съм отговорен човек и ако бъда избрана при мажоритарни избори, не мога да си позволя да не оправдая гласуваното ми доверие. И дотук много е направено, но би трябвало да се създаде форма на отчет пред избирателите. Веднъж месечно ли ще бъде, дали на принципа на публикация в сайта на района, дали чрез своего рода вестник, който да се издава по примера на районите „Лозенец“ и „Триадица“ – ще се реши. Но веднъж месечно пред избирателите трябва да се прави отчет какво е свършено за периода.

– Г-жо Станева, как стоеше при вас въпросът с отчета?

Мария Станева

– Аз подкрепям идеята на г-жа Гутева. Замисленото от нея е изключително важно както за прозрачността, така и за информираността на гражданите. Особено когато вече имаме мажоритарно избрани районни кметове. При нас отчетността се изразяваше в следното. Тук беше създаден обществен съвет от известни личности, жители на района. Правили сме няколко събирания – най-вече по отчета и изпълнението на бюджета и приемането на новия бюджет. Но факт е , че това се е случвало само в тесен кръг. Не ни стигнаха силите да го направим като по-масова разгласа. Г-жа Гутева е права, че публикуването трябва да става в сайта на района. За себе си отчитам като свой недостатък, че за тези две години не направих достатъчно като брой срещи с гражданите. Въпросът не е с приемните. При мен в приемното време идват граждани, които имат проблеми. Но тези, които не са имали досег с районната администрация е добре да бъдат информирани какво се прави в района, какви са проблемите, какви са правомощията на районния кмет и служителите от екипа му. И така хората да бъдат информирани къде и кой може да им реши възникналите проблеми. Имах предвид редовни срещи с гражданите в някоя зала. Може би в началото ще тръгне малко по-трудно и няма да има посещаемост, каквато на нас ни се иска. Но това са стъпките на взаимно преодоляване на недоверието между администрация и жители.

– Предлагам ви идея. Преди месеци в община „Надежда“ бе направена публична дискусия на тема проекта за разширяване на метрото, разширяване на бул.“Ломско шосе“, разширяване на Северния парк, строеж на многофункционална зала за спорт и култура. Салонът беше препълнен и с много правостоящи. Така че идеята е: да се съчетава обсъждането на предстоящи проекти с отчети за свършеното дотук.

По-нататък какво най-неотложно трябва да се направи за район „Средец“?

Маргарита Гутева

– Точно за това говорим заедно с г-жа Станева. На първо място – трябва да се върне вярата на хората, че нещата могат да се променят към добро, че утре ще бъде по-добре от днес. След толкова години неизпълнени обещания те са обезверени. Нямам намерение да давам напразни надежди. Но това, което съм заложила в моята програма като приоритети, смятам да бъде изпълнено

Пътят е вече намерен и лека-полека нещата се променят

– Районът е известен със застаряващия си в по-голямата си част архитектурно-сграден фонд. Овехтелите фасади на места действат подтискащо. Имате ли идеи да промените нещата и откъде ще се намерят пари?

Маргарита Гутева

– Наистина е така, но едва ли районната община би могла да ремонтира фасадите на сградите. Най-малкото защото мнозинството от тях са частна собственост. Решението трябва да се търси в посока стимулиране на гражданите сами да обновят сградния фонд, като същевременно се търсят възможности за кредитиране на този процес при облекчени условия. В това отношение бихме могли да установим контакти с банките – част от големите банки са с регистрация на централите им в община „Средец“. Още повече, че и от европейските фондове има отпуснати суми за саниране на сградите и подобряване на тяхната енергийна ефективност. И в това направление ще трябва да се търси, защото хората едва ли ще имат толкова налични средства. Що се отнася до общинските сгради – там решението на проблема не зависи само от районната администрация, а най-вече от голямата столична община. Но когато човек има ясна и точна програма – финансиране винаги може да се намери.

– Г-жо Станева, през вашия мандат имаше печален инцидент със съборила се сграда. Колко такива потенциално опасни сгради успяхте да установите на територията на района?

Мария Станева

– Ние направихме преглед на сградния фонд в района. Три-четири бяха сградите, които подлежаха на събаряне, две от които вече са съборени. Едната е грозната сграда на „Цар Освободител“ – частта от музея на революционното движение. Благодарение на наистина упоритата и системна работа на колегите от контрола по строителството, успяхме да принудим собствениците поне да съборят сградата. Защото тя беше наистина опасна. Имахме и една общинска сграда, за която успяхме да получим финансиране за събаряне. Има още две частни сгради, упражняваме натиск върху собствениците да успеят да си извадят наемателите и да укрепят сградите, да се направят експертизи дали те трябва да се разрушават. Смятам, че това като проблем ще се реши. Много работа извършиха колегите по освидетелстване на фасадите на сградите. Със задоволство установявам, че хората започнаха да предприемат действия по обновяването им. Вече сте забелязали трите сгради по „Леге“, има такива по „Раковски“, по „Патриарх Евтимий“, по вътрешнокварталните улици. Все пак на хората им е трудно, това изисква големи средства. А собствениците обикновено са пенсионери, нямат големи материални възможности. Но намират. Идват при нас, допитват се какво да правят. Ориентираме ги към банките и да кандидатстват по тези кредити, които са за енергийната ефективност – за тях банките отпускат безлихвени кредити. Пътят е вече намерен и лека-полека нещата се променят.

– Г-жо Гутева, че централите на големите банки и големите централни институции са на ваша територия. Отстрани остава впечатлението, че те като че ли не са включени пряко в естетическото поддържане на района и в решаване на основната част от проблемите му. Имате ли идеи как ще ги интегрирате?

Маргарита Гутева

– Оказа се, че в „Средец“ има няколко хиляди фирми и се опитах да направя справка. Щеше да бъде сложно да проверя всичките. Но фирми с персонал над 150 души на наша територия са 36. Надявам се тези фирми да ни подкрепят в реализирането на идеята за по-уютен район. Така и на самите тях ще им бъде по-добре. Не смятам, че ще получим някакво съдействие от държавните институции, а и не бих си позволила да искам, защото в крайна сметка те са институции на цялата държава. И не мисля, че трябва да бъдат майка за нашия район и мащеха за останалите, само защото седалището им е тук. За мен това би било крещяща несправедливост.

Мария Станева

– Банките ще бъдат вкарани трудно в поддържането на района. Това, което аз съм направила и съм установила в контактите си с тях е да ни подкрепят в малки проекти, които засягат училища, детски градини, честване на празници. В тези начинания те са склонни да участват. Съмнявам се, че биха могли да помогнат на частни сгради. Но към поддържането на градинките банките проявяват интерес. Например Стопанска инвестиционна банка е поела шефство над градинката пред „Кристал“. Това вече е направено, но по принцип могат да се търсят още възможности – необходимо е да не преставаме да контактуваме с тях и да им предлагаме проекти, в които да участват. Дано г-жа Гутева да успее, пък и тук ние всички ще им помагаме. Вие бяхте на празника на район „Средец“. Отидохме предварително в големите банки, представихме им програмата. Ослушаха се, общо-взето. Само Първа инвестиционна банка тогава помогна. Но може би аз лично не съм била достатъчно убедителна.

Много е важно районният кмет да намери път към общинския съвет

– Г-жо Гутева, вие открихте ли някакви бели полета в състоянието на „Средец“?

Маргарита Гутева

– На пръв поглед и в сравнение с останалите това е район, в който има абсолютно всичко. Всъщност само на пръв поглед. Крайно недостатъчни в района са детските градини и ясли. Децата са нашето утре и един от основните проблеми, които ще реша, е за изграждане на нови или разширяване на съществуващите детски заведения. На предишната ни среща с г-жа Станева даже коментирахме едно такова празно място на ул. „Граф Игнатиев“, където по градоустройствения план на София е предвидено детско заведение, а в последствие то не е било построено през годините. Но така или иначе – има такова отреждане. Трябва да се изясни проблемът със собствеността и да се намери начин тя евентуално да бъде променена. Доколкото разбрах, прехвърлена е тази общинска земя в актива на фирма БКС. Точно как ще се реши – в момента не мога да кажа. Също така по сигнал на граждани детско заведение на ул. „Иван Асен“ има възможност за разширение. Освен всичко друго, за да бъдат ефективни и родителите в зрялата си възраст, трябва да има кой да им гледа децата. И най логично е това да бъде детско заведение. Също така, което не бих допуснала да се направи, е да се изяжда територията на Борисовата градина със съмнително строителство в нея.

– Там ви очакват големи битки с големия бизнес.

– Цял живот съм била боец, надявам се и сега да се справя. В Борисовата градина апетитите са най-големи и борбата ще бъде може би най-трудна.

– А как ще работите с кмета на столицата, особено ако той не е от „Алианс за София“?

– Искам район „Средец“ да стане по-красив, по-уютен и по-приветлив за хората, живеещи тук. Вярвам, че кмет на София ще бъде г-н Мартин Заимов . А той е човек, с когото имаме сходен начин на мислене, нищо че не сме от една партия. Все пак и двамата сме издигнати от коалицията „Алианс за София“. И двамата поставяме на първо място гражданите и техните интереси. В случай, че ми се наложи да работя с кмет на София, издигнат от друга политическа сила, по същия начин бих работила, както и с г-н Заимов – с отговорност към хората от района, дали ми доверието си. Само дето ще ми бъде малко по-трудно.

– Г-жо Станева, имате вече достатъчно опит в тази посока. Какви са основните принципи, които трябва да знае един кмет на район, когато трябва да работи с кмет на голяма община, който не е от неговата политическа сила?

Мария Станева

– Той не трябва да знае, а да отстоява позиции! И аз подкрепям г-жа Гутева – независимо кой е кметът на столицата, ние тук в района трябва да решаваме проблеми на гражданите. Това, което бих казала на г-жа Гутева е – много е важно да намери път към общинския съвет. Защото голяма част от нещата се решават и там. Това, което съм постигнала с тях за тези две години и се гордея с него – това е и изграждането на центъра за услуги и информация на гражданите, детската ясла №1, новата сграда, която ремонтирахме, голямата част от ремонтите на общината. Всичко това е финансирано от приватизационния фонд на столична община и благодарение на подкрепата на общинските съветници. Начинът досега един районен кмет да прояви инициатива беше да прокарва през общинския проекти, финансирани от приватизационния фонд.

– Г-жо Гутева, вие ще попаднете във времето на очакваните като панацея еврофондове. Ще успеете ли да стигнете до тези пари?

Маргарита Гутева

– За да се стигне до тях първо човек трябва да има ясна програма и ясна цел какво иска да се направи за района. Свързвам това и с програмата на г-н Заимов, който каза, че от предвиденото в нея Столична голяма община ще отпусне поне 10 процента от необходимата сума. Тези еврофондове в крайна сметка са частни. И когато те видят, че общината застава зад един проект, с удоволствие и те биха застанали зад него.

– Какво от мандата на вашата предшественичка г-жа Станева вие ще продължите?

– Смятам да продължа всички хубави неща, които са направени. В предишния мандат са постигнати немалко успехи. Това, което не е имало и вече казах, че имам намерение да направя е да се създаде гласност, да се осъществи прозрачност в работата на районната общинска администрация.

– Прозрачна ли беше тази работа по време на вашия кратък мандат?

Мария Станева

– Е, в случая аз съм много пристрастна. Но ще изтъкна, че ние човек не сме върнали, по какъвто и проблем да е дошъл. Понякога сме влизали в пререкание с гражданите, когато сме считали, че не са прави, а и не сме в състояние да удовлетворим всички искания на хората заради съществуването на нормативни граници и ние не можем да се отклоняваме от тях. Винаги обаче може да се направи повече.

– Въпреки че като кмет имахте малък период, вие бяхте дълги години зам.-кмет и на практика сте доайен в района. Какво е изречението, с което се характеризира кметската работа в „Средец“?

– Всекидневни предизвикателства – това е. Човек не знае как ще започне денят и как ще завърши. И с хубавите, и с лошите неща. Има неща, които не могат да се предвидят, просто защото се работи с хора. Освен това човек трябва да има здрава нервна система, да може да изслушва всеки, да се опитва да разбира хората.


– А вие как накратко ще опишете с какво чувство влизате в една община с традиции и с най-малко текучество на административни кадри?

Маргарита Гутева

– Още не съм влязла и не знам. Но главното човешко качество, което ценя у хората – това е тяхната компетентност и професионализъм. Когато те са професионалисти, когато те са компетентни – с удоволствие ще се опра на тях.

Разговора води Цоня Събчева, в-к „Вестникът“

Реклами

Коментарите са изключени.

%d блогъра харесват това: