Кандидатът за кмет на район „Средец“ Маргарита Гутева подкрепи учителите

Гутева определи пълната подкрепа на каузата на учителите като приоритет

Гутева определи пълната подкрепа на каузата на учителите като приоритет

Инж. Маргарита Гутева кандидат на Алианс за София – ДСБ и СДС за кмет на район „Средец“, изрази подкрепата и съпричастността си към учителския протест.

Един от основните приоритети в работата ми като кмет на район Средец ще бъде пълна подкрепа на каузата на българските учители. Причините за това са две. От една страна, от малка съм възпитана в почит и уважение към благородната им мисия.
От друга страна, ясно си давам сметка, че днес, когато България е член на ЕС, водеща у нас трябва да бъде икономиката на знанието, а няма образование без учители. За мен да бъдеш учител не е само професия – това е и призвание, и мисия, и жизнен път.
За да могат учителите да подготвят младото поколение на България със самочувствието на достойни европейци, трябва всички ние да им помогнем. Днес и сега, не утре или догодина. Техния спор с правителството е фундаментален – става въпрос не за синдикален конфликт, а за стратегия за бъдещето на нацията.
Учителите имат високата отговорност да определят критериите на подрастващите за живота и света, в който живеем. Проблемите им не са само в заплащането, което е унизително ниско. Става въпрос за ефективността в управлението на образованието, за невъзможността педагозите сами да определят приоритетите нито в учебните програми, нито за изразходване на отпусканите им средства.
Става въпрос за хаоса, в който учителите са само потърпевши, защото училищата се ремонтират така, както се кърпят дупките по софийските улици – днес поправят покрива от северната страна, а догодина от източната и част от южната, защото тя вече се руши.
Днес нашите учители са изправени пред дилемата на Хамлет – да бъдат или да не бъдат. Нека всички им помогнем да бъдат такива, каквито трябва да са според призванието им – достойни професионалисти със справедливи заплати, отговарящи на техните постижения.

http://www.actualno.com/ , 11 октомври 2007 г.

Реклами

Коментарите са изключени.

%d блогъра харесват това: