Инж. Маргарита Гутева: Ще работя район „Средец” да стане по-уютен за хората

Инж.Маргарита Гутева, кандидат за кмет на Район Средец , издигната от Алианс за София – ДСБ и СДС.
Тя е строителен инженер, собственик и управител на Агенция за недвижими имоти. Омъжена с дъщеря на 19 год. Член на ДСБ. „Като кмет на район „Средец” нямам намерение да правя политически уволнения”, е категорична тя пред „България плюс”. Тя изтъква, че най-ценното й качество е опитът й да намира хора, които си разбират от работата. „Средец е сърцето на града”, е нейното послание към избирателите.

Район „Средец” се слави с многото незаконни строежи. Как смятате да се справите с този проблем?

М.Г. С незаконните строежи и с тяхното премахване и определяне кое е законно, кое е незаконно се занимава ДНСК. Ролята на кмета в това направление е да следи изпълнението, да следи къде има незаконни и нерегламентирани строежи, да следи резултатите от дейността на тази инспекция, за която отговаря в дадения район, и активно да съдейства за преустановяването на тези нарушения. Защото тези нарушения, специално за центъра на София, са прекалено много, а безразборните преустройства на партерни етажи в магазини и търговски обекти, водят до цялостно нарушаване на конструкцията на сградата и това понякога е опасно.

Как мениджърският ви опит в сферата на недвижимите имоти ще се отрази на евентуалната ви бъдеща работа като кмет?

М.Г. Принципите на управлението в общи линии са едни и същи. За да просперира една фирма, тя трябва да е добре управлявана. В противен случай ще търпи загуби. За да постигне успех един район, той трябва да бъде добре управляван. Опитът ми да намеря хора, които си разбират от работата, за да просперира фирмата ми, смятам да пренеса в общината. За мен най-ценното качество на един служител или управленец е да бъде добър професионалист. Нямам намерение да правя политически уволнения. За мен професионализмът е надпартиен. Не съм от хората, които ще тръгнат да уволняват всички и да създават нов екип, защото честните специалисти с доказан професионализъм биха ми помогнали страшно много в бъдещата ми работа.

Как могат да се разрешат проблемите с паркирането и разширяването на синята зона в района?

М.Г. Това е един проблем за целия град, но в центъра и в нашия район „Средец” той стои още по-остро, защото там са съсредоточени много офиси и учреждения. Единственото решение е да се намери финансиране за целия град. Това е централна инвестиция. Друго решение е, разбира се, изграждане на паркинги и гаражи както във всеки един нормален град в Европа.

Могат ли да бъдат преодолени проблемите с административното обслужване?

М.Г. Един от начините то да се подобри е да се въведе обслужването на едно гише. То вече се експериментира в някои общини и лично аз мисля, че това е едно добро решение. Защото във века на компютрите цялата информация може да я има в една база данни на съответния район и човек може да си направи необходимата му справка.

Как бихте работили с кмет на София, излъчен от друга партия?
М.Г. Не мисля, че управлението на един район е политическа дейност. То е административна, а не политическа. Не бих се притеснявала да работя с кмет или с общински съветници, болшинството от които, са членове на друга партия. Може би ще ми бъде трудно, защото не всички разсъждават като мен. И все пак аз твърдо вярвам, че Мартин Заимов, кандидат на нашия „Алианс за София” ще бъде бъдещият кмет на града.

Това че сте жена предимство ли е или недостатък в предизборната борба и след това?

М.Г. Разбира се, че е предимство. И моето усещане, и моят опит, и проучванията на много социолози показват, че жените в управлението са по-загрижени и по-отговорни. Жените могат да проявят по-голямо разбиране към хората. Така че, аз определено смятам това за предимство.

Какво е вашето послание в чисто човешки план към избирателите?

М.Г. Средец е сърцето на града. Бих искала този район да стане по-топъл и по-уютен за хората, живеещи в него, а и за всички, които го посещават.

По-добър вариант ли е районните кметове да бъдат пряко избирани?

М.Г. Така е приет законът. Преди 10-12 години това също го имаше. Има логика районните кметове да бъдат избирани пряко, особено в големите градове, тъй като в голям град, какъвто е София, един район е с населението на един малък град. Няма логика кметовете на малките градове и села да бъдат пряко избирани, а на район Средец, примерно, да бъдат назначавани и това да става по политически принцип. Ролята на районните кметове е да защитават интересите на избирателите в рамките на града и да представляват техните интереси в голямата столична община и съответно в Столичния общински съвет. След като са избрани мажоритарно, смятам, че и личната им отговорност пред избирателите ще бъде по-голяма.

Разговаря Александър МИТОВ, в-к „България +“, бр. 39

Реклами

Коментарите са изключени.

%d блогъра харесват това: