Драги съграждани!

Избрахте кандидата на ДСБ и СДС – Алианса за София в район “Средец” на столицата! Така вие гласувахте за:

 • прозрачно, отговорно, открито и честно управление на района ни;
 • районна администрация, която зачита достойнството ви на граждани;
 • пазването на реда и законността;
 • сигурността на децата ни.

С бюлетина номер 8 вие  гласувахте за по-добро управление, в съгласие с демократичните традиции на района и с вечните човешки ценности.

Да покажем, че район Средец – сърцето на София, винаги ще бъде синьо!


Реклами
Comments
13 коментара to “Драги съграждани!”
 1. Радан каза:

  Честито!

  Много се радвам, и веднага започвам с една препоръка:

  Публикувайте тук електронен адрес, на който избирателите да могат да се свързват с Вас, да подават сигнали и т.н.

  Създайте уебсайт на район „Средец“ и публикувайте и в него както личен електронен адрес, така и електронен адрес за сигнали за корупция. Уверявам Ви, че корупцията на адинистрацията в „Средец“ е доста сериозен проблем, с който ще се сблъскате незабавно след встъпване в длъжност.

 2. M.Guteva каза:

  Благодаря, Радане,
  Електронен адрес давам веднага: m.guteva@gmail.com
  Уебсайт имало, но нещо не бил в ред и временно бил спрян! Ще оставя и блога да функционира – може би само ще трябва да го хоствам някъде, с цел увеличаване на обема. Ще се радвам на всички сигнали, най-вече на тези за корупцията, която и от моя гледна точка е един от най-наболелите проблеми.

 3. Радан каза:

  Веднага ще ти пиша и на Gmail – моля те, заеми позиция за преустройството на хотел „България“

  Дори мнението ти да е противоположно на моето: http://radankanev.blogspot.com/2007/10/blog-post_31.html

  пак ще се радвам да е публично! Нашата партия трябва да даде силен, шокиращ пример за прозрачност в управлението.

  Поздрави

  Радан

 4. M.Guteva каза:

  Всички граждани, с които говорих през последните няколко дни са възмутени от посегателството върху тази емблематична за София сграда. Недопустимо е да се посяга с лека ръка на подобни сгради – символи и паметници на културата, най – малкото от морална гледна точка. Публикувам линк към подписка по въпроса:
  http://www.bgpetition.com/SAVE_Grand-Hotel_and_Concert-Hall_Bulgaria-Sofia/index.html

 5. Поздравления! Страхотно е, че Алианс за София има кмет точно в сърцето на София! Много е обнадеждаващо и отношението Ви по казуса „Хотел България“. Но какво ще правим с току-що разрушената синя къща на пресечката на „Раковска“ и „Рачо Димчев“, за която само преди 3 седмици получих уверение от НИПК, че е част от ансамблов паметник на културата и не може да се пипа?
  Ще се ангажирате ли да разследвате случая и дори и да се окаже, че мистериозно е изчезнала от списъка с паметниците, ще принудите ли „инвеститорите“ да възстановят поне фасадата й и да не прилагат стандартния набор от трикове ,за да увеличат етажността така, че после да се чудим на „Раковски“ ли сме или къде? Надявам се, че осъзнавате социалните и дори психологическите аспекти на важността на запазването на колкото се може повече от историята на града ни и не на последно място на елегантната и европейска архитектура от началото на ХХв. Надявам се и да посетите сайта на нашата организация и да държим връзка с Вас, както и с другите „сини“ кметове, за да можем заедно да запазим София такава каквато я помним от детството си и за идните поколения.
  С уважение:
  Тодора Янева

 6. M.Guteva каза:

  Здравейте г-жо Янева,
  Няколко дни ще отсъствам от София, но като се върна, ще проверя как стоят нещата със сградата на „Раковска“ и „Рачо Димчев“. Напълно съм съгласна с Вас, че облика на София трябва да се запази поне в централната част. Ще поддържаме връзка.

 7. Благодаря Ви за светкавичния отговор и очаквам проверката Ви!
  Най-добри пожелания от

  Т.Янева

 8. M.Guteva каза:

  Здравейте отново г-жо Янева,
  Оказа се, че за едната от къщите на „Раковска“ и „Рачо Димчев“ е имало предписание в заповед на р-н Средец, да бъде разрушена като опасна и изоставена, за сметка на собствениците – от миналата година, издадена по време на проверките след трагичния инцидент със сградата на „Алабин“. Не открих данни да е била паметник на културата. За сега никой не може да каже какво точно ще се строи там, тъй като градоустройството е в съда, поради подадени жалби на съседи, и то от няколко години. Ще следя развитието на случая.

 9. Благодаря Ви за отговора! Това, което вероятно сте открила, касае малката кафява къща,която се намираше зад синята ъглова и беше необитаема от години. синята къща беше част от ансамблов паметник на културата и това беше отново потвърдено от НИПК, които сезирахме преди 10-тина дена и които се ангажираха с изясняване на случая. По време на поетапното разрушаван на синята къща ясно се виждаха укрепителни трегери. До преди 40-тина дни в нея се помещаваха 3 магазина(чиито разрешителни се издават от общината), офис и жилища. Тази къща беше всичко друго, но не и самосрутваща се. Не зная дали сте запозната, но има есна порочна практика сред „инвеститорите“, които не могат директно да посегнат на паметник, да се вадят разрешителни за вътрешни или свързани с паметника сгради,които подлежат на събаряне и се водят на същия адрес и после да събарят основната сграда.Пример за това е сградата на Нафтекс на бул. „Мария Луиза“, чиято фасада те бяхя задължени да възстановят,когато се разкри схемата им. При липса на градоустройство интересно е какво копаят багерите зад оградата?
  Моля Ви, продължете проверката си, а ние сме готови да Ви помогнем с всичко,с което можем. Формулировката „опасна сграда“ е един от най-разпространените начини за преодоляване на закона за паметниците на културата!
  С уважение и надежда:
  Тодора Янева

 10. u2u2 каза:

  Уважаема г-жо Гутева, при вас кандидат за главен инженер е постъпило заявление от г- Мавров, бивш служител от ДНСК и РДНСК от където е УВОЛНЕН за корупция и некомпетентност и ако сте решили като представител на ДСБ, какъвто съм и аз, да управлявате в тази посока, назначете го! и после елате на Иван Вазов за подкрепа и разбиране, Благодаря за вниманието

 11. M.Guteva каза:

  Благодаря за сигнала! Ангажирам се да направя лично необходимите проверки на изнесеното.Но ми е странно откъде имате информация кой е кандидатствал, след като едва днес след обяд отворихме пликовете на кандидатите.

 12. Валентина Иванова каза:

  Уважаема г–жо Гутева, с надежда, че действително лично ще се запознаете с проблема, тъй като по каналния ред едва ли ще стигне до Вас, си позволявам си да публикувам тук текст(за съжаление малко дългичък) на възражение, което до 4.08.08г.ще дапозирам до изписаните адресати . Очаквам адекватна реакция, за което предварително благодаря.

  ДО:
  СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ – СО
  КОПИЕ:
  КМЕТ р–н”Средец ”– М.Гутева
  КОПИЕ:
  СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

  ВЪЗРАЖЕНИЕ
  От Валентина Иванова
  ОТНОСНО: Преписка №ИК 9400–29/25.06.08г. р–н „Средец“

  Във връзка с анонимна(без подписи) Жалба №ИК 9400–29/25.06.08г. СО, и лично оказан върху служителите на СО р–н „Средец“ натиск в периода 29–31.07.08г. ,при изявени директно пред тях незаконни претенции на “жалбоподателите” за осигуряването им на възможност за паркиране на територията на ул.”Струмица” в пряко и драстично нарушение на нормативните разпоредби, по повод на връчено ми на 31.07.08г. Предписание за привеждане на изградени за моя сметка в полза на и дарени от мен на СО пътни съоръжения( улични колчета) в съответствие с разпоредбите на НОДТСО, като категорично възразявам по извършеното ми Предписание, съм длъжна да уведомя компетентните органи и обърна внимание на следните фактически обстоятелства:
  Съгласно чл. 20(1,3)НОДТСО: “…за ограничаване на достъпа на ППС до пешеходните пространства и за обезопасяване и насочване на пешеходното движение, върху тротоарите или разделителните ивици на улиците могат да се поставят предпазни ограждения /верижен или тръбно-решетъчен парапет/…”, като “върху тротоари пред имоти, в които влизат и излизат ППС, се допуска поставянето на подвижни антипаркингови елементи, осигуряващи свободния достъп до имотите с ППС”.
  Поставените пред кооперацията, находяща се на ул.”Струмица”№4 предпазни ограждения са положени при ремонт и изграждане на 30 кв.м.нов тротоар, извършен изцяло за моя сметка на базата на Мотивирано изложение, Декларации–съгласие от собственици и живущи в сградата, и Одобрен проект и заплатени по него такса по ЗМДТ от 9.07.2008г. от СО, и дарени с изявление на СО .
  Същият ремонт бе наложен от следните обстоятелства:
  Тротоарът пред сградата на №4 е със широчина 1, 5 м., а от двете й страни се намират подходи към входа на сградата и вход към прилежащ двор–гараж.
  Очевидно, тъй като от дълги години партерният етаж и площта около сградата е бил необитаем, и в окаяно състояние, обитателите на уличката бяха възприели “културна практика” да ползват тротоара и подходите към сградата за лично свой, неприкосновен паркинг за автомобилите си и тоалетна за домашните им любимци, а дворът и входът редовно са били ползвани за клошарски и наркомански приюти.
  След наемането на партерния апартамент, извърших огромен ремонт не само на него, но и на входа на сградата (която 1/3 е общинска собственост,съотв.–извършеният във входа ремонт също в 1/3 бе в полза на СО), което частично прекрати тази практика, макар, че някои от “съседите” по улица при мои забележки ми заявиха: “плащам на общината данъци и затова кучето ми ще се изхожда когато и където аз искам”.
  По отношение на паркирането плътно до фасадата върху тротоара, буквално на 40 см. под прозорците ми, и пред входовете на сградата и двора–гараж обаче проблемът се оказа неразрешим с толерантност и коректност – въпреки многобройните ми молби, забележки и т. н., включително и писмено– с бележки върху самите автомобили, обяви върху стените и др.,(и тъй като многократните ми опити да получа съдействие от компетентните общински служби – “Паркинги и гаражи”, останаха без отзвук) от момента на нанасянето ми до сега – вече повече от година, нито веднъж не е било възможно да ползвам гаража–двор, прилежащ към имота ми, тъй като редовно походът към него е зает от нечий автомобил, а тротоарът под прозорците ми – от паркирани и/или оставени като в автогробище автомобили, спрени от движение, оставени там да се разпадат.
  За липсата на елементарна култура и разум у “съседите” e показателна реакцията на някои от тях, една от които ми заяви в очите, че “на тази улица има хора, които са родени тук, и имат право да правят каквото поискат, и най–вече да паркират където намерят за добре”(т.е. са по–правоимащи от останалите), а друга – че оставеният да се разпада пред входа ми неин автомобил стои там от смъртта на съпруга й и няма да бъде мръднат, защото той така го бил оставил.
  След извършването на ремонта, при който явно наложително бе и поставянето на колчетата в настоящия им вид, подразнени от факта, че за в бъдеще ще бъдат принудени да спазват закона като всички останали граждани, същите предприеха офанзива за оказването на тормоз върху мен–напр. чрез обезобразяване на табелата на входната врата, почти ежедневни скандали и заплахи с декларации, че ще активизират всички свои контакти и ще повлияят на ниво общинска администрация, за да бъдат премахнати съоръженията, които им пречат да се разполагат произволно, както са свикнали до момента, и странно съвпадайки по време, в същия период последваха и 4–кратни посегателства върху имота ми, при първото от които успешно бе извършен взлом и обир (налице са съотв. предварителни производства към I РПУ–София, а последствие с отчетени от СОТ и 2 алармени сигнала за опит за прониквание).т.н.
  След като не се получи светкавична по желанието им реакция, и на 25–26.07.08г. унищожиха едно от колчетата и подготвиха второ за премахването му,вече демонстративно, след устни уверения на съдействащи им в р–н”Средец” длъжностни лица отново започнаха да паркират на улицата пред имота ми пред унищоженото вече колче, нагло игнорирайки забележките ми, че нарушават закона.
  Ето защо, по повод констатираните минимални отклонения от проекта за монтаж на съоръжението, предмет на Жалбата, е наложително да се има предвид следното:
  Улица “Струмица” е малка разположена на територията на р–н “Средец” улица, с широчина на платното за движение 6 м., и тротоари, разположени от двете страни на платното с широчина от 1,5 м.
  Движението на МПС по ул.”Струмица ” е разрешено еднопосочно от ул.”Неофит Рилски” към ул.”Хан Крум”.
  Предвид тези характеристики на ул.”Струмица” по отношение на престоя и паркирането на МПС по нея са приложими разпоредбите на чл.94,чл.98 (1) т.1,2 и 7, (2) т.1 и 2 ЗДвП, възпроизведени в чл.44 (2) т. 1,2,7, (3) и (4) НОДТСО.
  С други думи – на ул.”Струмица” е разрешено престой и паркиране на МПС само най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци, като само по изключение се допуска само престой от лявата страна по посока на движението, “…ако това не пречи на движението на пътните превозни средства…”.
  Доколкото обаче ширината на уличното платно на ул.”Струмица” е само 6 м., минимум 2,2 м. от ко-ито (габарити на лек МПС)вдясно са заети с паркирани постоянно в съответствие с горепосочените правила автомобили, очевидно е невъзможно и незаконосъобразно престой и паркиране на такива и отляво, освен при драстично нарушение на норматива.
  Освен това, съгласно цитираните нормативни текстове, престоят и паркирането са императивно забранени на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението; до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението; на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра; пред входовете на паркове, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства; и най–вече –на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях.
  Ето защо, тъй като отклоненията от одобрения проект за поставяне на предпазни ограждения в участъка пред сградата на ул.”Струмица”№4 са минимални, и на практика налагат и гарантират спазването на чл.94,чл.98 (1) т.1,2 и 7, (2) т.1 и 2 от ЗДвП, и чл.44 (2) т. 1,2,7, (3) и (4) от НОДТСО, считам, същите са от една страна– търпими и допустими, а от друга, предвид невероятната агресивно ниска култура, нетолерантност и егоизъм, съчетани с неоправдано изключително висока самооценка и претенции за “привилегированост” на част от т.нар.”съседи” по улица и демонстративното им незачитане на нормативните разпоредби– и категорично особено необходими.
  Във връзка с извършеното неколкократно деклариране за извършено от мен дарение на ремонтирания тротоар, и поставените съоръжения, които вече се явяват собственост на СО, същите са защитени от законовите разпоредби чрез носенето на отговорност по чл.57 б.”б” и чл.67 (1) и (3) НОДТСО – глоби в размер от 50 до 300 лв. и преместване на паркирано пътно превозно средство без знанието на неговия собственик или на упълномощеният от него водач, като разходите, направени във връзка с преместването на превозното средство са за сметка на собственика на превозното средство, което може да бъде задържано до заплащане на тези разходи, и в този случай на нарушителя се съставя акт.
  Ето защо, предвид изложеното, като възразявам срещу така насоченото към мeн предписание, заявявам:
  1. За пореден път декларирам, че извършеният за моя сметка в полза на СО ремонт на 30 кв.м. тротоар на ул.”Струмица ”№4, ведно с монтираните върху него предпазни ограждения– улични колчета, положени с цел налагане спазването на нормативните разпоредби, като дарен, е собственост на СО, поради което считам, че извършеното Предписание от 31.07.08г.СИ е с неточен адресат, и в тази връзка – компетентна да преустрои съоръжението е СО в качеството си на собственик.
  2. В качеството си на дарител с конкретно условие за извършеното дарение– спазване нормите на ЗДвП и НОДТСО, давам съгласие за извършване на промени в процесното пътно съоръжение САМО и ЕДИНСТВЕНО, ако бенефициентът – СО,противно на досегашната си практика предприеме крути и задължителни мерки чрез специализираните си звена, и гарантира чрез практически действия спазването на нормативните императивни текстове от посочените номативни актове.В противен случай ще бъда принудена да потърся защита на правата си като дарител и съответна компенсация за накърнените ми както материални, така и граждански права по законовия ред пред компетентните органи.
  3. В случай обаче, че СО извърши действия, удоволетворяващи нагло незаконните претенции на“жалбоподатели”, декларирали се лично пред общинските органи като практически постоянни, а и за в бъдеще –потенциални закононарушители, предпочитайки техните интереси пред търпимо и очевидно необходимо минимално отклонение от одобрения проект, налагащо спазването на нормативните разпоредби на закона, а и норми на самата СО, то считам за необходимо в качеството си на дарител да сезирам компетентните органи за разследване на причините и способите, стимулиращи конкретни общински служители да предпочетат уважаване на подобни претенции, вместо висшестоящия обществения интерес, охраняването и защитата на който са задължени по служба да предпочетат.

  София,юли’2008г.

 13. Лора Георгиева каза:

  Уважаема Г-жо Кмет,
  От един месец налблюдавам самоуправството на собственика на сградата на ул. Загоре и бул. Цариградско шосе, които загражат част от тротоара около имота, като преместват оградата върху самия подлез,както и изсичането на старите красижи държета в двора. От паметник на културата сградата се превърна ж обикновена кръчма с безвкусни пристроики.

  Моля да направите проверка и да припомните законите на тези новозабогатели!

  С уважение
  инж. Георгиева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: